Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa în aşteptarea deciziilor concrete după marea dezbatere naţională

În Franţa, a sosit ora bilanţului după două luni de dezbateri legate de criza “vestelor galbene”. Premierul Edouard Philippe a prezentat primele concluzii în faţa a 500 de responsabili politici şi sociali reuniţi la Grand Palais la Paris. Premierului i-a fost înmînat un  imens dosar conţinînd 1500 de pagini de doleanţe şi propuneri avansate de francezi.

Executivul este acum obligat să treacă de la vorbe la fapte, altfel criza vestelor galbene riscă să dureze. Francezii au răspuns într-un spirit cît se poate de democratic iniţiativei prezidenţiale, aceea de a organiza o mare dezbatere naţională. Zece mii de reuniuni au avut loc în toată Franţa. 16 000 de caiete de doleanţe au fost transmise executivului de către primari. Un milion opt sute de mii de francezi s-au exprimat prin intermediul Internetului. Preşedintele însuşi a participat la 16 dezbateri şi a cumulat 92 de ore de dialog direct cu francezi de toate vîrstele, avînd profesii diferite şi condiţii sociale diferite, efectuînd un veritabil tur prin Franţa metropolitană dar şi în Corsica.  

S-ar spune deci că mecanismele democratice funcţionează în Franţa, deşi, în mod paradoxal, unele sondaje pun în lumină un anumit scepticism al francezilor. 72 la sută dintre ei par să creadă că aceste vaste consultări nu vor duce la o ieşire din criză şi că de fapt executivul nu va ţine cont de părerea lor.

Premierul Edouard Philippe încearcă însă să demonstreze contrariul. Există în Franţa "o imensă exasperare fiscală", a declarat el, de unde şi o primă concuzie a sa: guvernul trebuie să reducă impozitele şi încă repede. 

"Am ajuns într-o situaţie în care, dacă ne arătăm ezitanţi, riscăm să comitem o eroare, sau şi mai grav, să comitem o greşeală. Nevoia de schimbare este atît de radicală încît orice conservatism, orice frilozitate ar fi, din punctul meu de vedere, de neiertat" a mai spus primul ministru francez. 

Săptămîna aceasta el se va mai consulta cu Parlamentul urmînd ca măsurile concrete să fie anunţate de preşedinte, pe la jumătatea acestei luni. Atît Emmanuel Macron cît şi Edouard Philippe par să fi înţeles un lucru: şi anume că nu vor mai putea guverna după această mare dezbatere (şi după criza vestelor galbene) aşa cum au făcut-o înainte de aceste evenimente. Franţa ar urmă să se doteze cu noi mecanisme astfel încît democraţia să fie mai “deliberativă”.

Reamintim că marile subiecte dezbătute au fost legate de sistemul fiscal, de ecologie, de serviciile publice şi de mecanismele democratice. Alte subiecte au fost abordate însă în mod spontan de către francezi: sănătatea, pensiile, problemele persoanelor dependente, aflate în îngrijire. Despre imigraţie s-a discutat mai puţin.  

Emmanuel Macron se află în mod evident într-un moment cheie, de cotitură, al mandatului său. În cazul în care francezii se vor declara profund dezamăgiţi de răspunsul său, el riscă să iasă de pe acum din cursa pentru o eventuală viitoare realegere a sa în fruntea statului.