Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia: lupte pentru controlul capitalei, Tripoli

2019-04-05t102147z_878923198_rc1f267a80b0_rtrmadp_3_libya-security_0.jpg

Un membru al trupelor guvernamentale inspectînd vehicole confiscate de la partizanii lui Haftar, la est de Tripoli, 5 aprilie 2019
Un membru al trupelor guvernamentale inspectînd vehicole confiscate de la partizanii lui Haftar, la est de Tripoli, 5 aprilie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Hani Amar

În Libia, cele două forţe care îşi împart teritoriul ţării se înfruntă în prezent la Tripoli. Mai precis, mareşalul Khalifa Haftar, care administrează partea de est a Libiei, a declanşat o ofensivă asupra capitalei, aflată pînă acum în mîinile unui guvern recunoscut de comunitatea internaţională.

Lupte, bombardamente, zeci de morţi, cîteva mii de refugiaţi, mişcări ale trupelor lui Haftar spre centrul oraşului Tripoli… Este greu de spus dacă asistăm la începutul unei catastrofe în Libia sau la o simplă încercare a omului care controlează estul Libiei de a-şi testa adversarii.

De la căderea, în 2011, a regimului dictatorial încarnat de Muammar Gaddafi, Libia a rămas divizată între două tabere, are două guverne şi chiar două parlamente. Guvernul de uniune naţională, sprijinit de comunitatea internaţională, încercă să-şi impună autoritatea asupra întregii ţări. Mareşalul Haftar, care s-a remarcat în estul Libiei în lupta împotriva grupurilor islamiste, şi care deţine o bună parte din resursele petroliere ale ţării, refuză să se plieze însă guvernului de la Tripoli.

Franţa a încercat în mai multe rînduri, fără succes, o mediere între cele două părţi. În prezent, însă, Parisul declară că nu va recunoaşte legitimitatea mareşalului Haftar dacă va lua controlul militar al capitalei, Tripoli, chiar dacă în trecut acest şef militar a fost sprijinit de Franţa în lupta împotriva islamiştilor radicali. Consiliul de Securitate ONU a încercat să adopte o declaraţie prin care să-i ceară mareşalului să-şi oprească ofensiva, dar Rusia a blocat demersul. Dovadă că situaţia ţine de un joc internaţional complicat.

Pe de altă parte, după cum scrie Le Monde, Franţa consideră că fără aportul generalului Haftar nu se poate stabiliza situaţia din Libia. Franţa este de fapt şi ţara care l-a ajutat pe Haftar să devină un protagonist inconturnabil al crizei libiene, acesta fiind sprijinit şi de Rusia, de Egipt şi de Emiratele Arabe Unite. În mai anul trecut mareşalul Haftar şi şeful guvernului de uniune naţională, Faïez Sarraj, s-au aflat la Paris, au discutat la Palatul Elysée cu preşedintele Emmanuel Macron, şi-au dat mîna şi au promis organizarea de alegeri libere. Reconcilierea nu a funcţionat însă, ceea ce reprezintă şi un eşec diplomatic francez.