Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetatea vinului din Bordeaux, centru cultural unic în lume

20190217_184551.jpg

Cetatea vinului din Bordeaux, pe înserate
Cetatea vinului din Bordeaux, pe înserate
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Cité du Vin – Cetatea vinului – din Bordeaux şi-a deschis porţile acum 3 ani, în iunie 2016. Centru cultural unic în lume, Cetatea Vinului a atras déjà peste un milion de vizitatori veniţi să descopere culturile şi civilizaţiile vinului. „Parcursul permanent” se întinde pe 3.000 m2 şi 19 săli de expoziţie iar audio-ghidurile îi pot îndruma pe turişti în 8 limbi diferite. Vasile Damian a vizitat Cetatea vinului în compania lui Solène Jaboulet, Directoarea marketing şi de comunicare a instituţiei.

Solène Jaboulet: „Cetatea vinului este un loc cultural în care se vorbeşte despre vin ca despre un patrimoniu. Aşa cum gastronomia este un patrimoniu, şi vinul este un patrimoniu cultural, universal şi foarte viu. Scopul nostru este de a face cunoscut acest lucru. De aceea, Cetatea vinului prezintă pe 3.000 m2 o expoziţie permanentă în care descoperim cum a evoluat vinul de-a lungul secolelor, pe diversele continente; vorbim în această expoziţie despre istorie, geografie, artă, despre felul cum se face vinul dar şi cum este utilizat azi de marii chefi. Pe scurt, aici veţi putea afla totul despre vin şi într-o manieră internaţională.”

Vasile Damian: Care este publicul-ţintă? Pe cine vreţi să atrageţi aici cu prioritate?

S.J.: „Publicul nostru ţintă este toată lumea, marele public! Nu ne adresăm deloc experţilor ci mai degrabă omului obişnuit: turişti – francezi sau internaţionali – dar şi localnici, persoane din Bordeaux sau din regiune. In 2018, 38% dintre vizitatori erau străini. Englezii au fost primi, urmaţi de americani, spanioli, germani, elveţieni, belgieni şi italieni.”

Belvedere, barul de pe Cetatea vinului la care se degustà un pahar la terminarea vizitei - Foto: Vasile Damian

V.D.: Cum sunt organizate vizitele? Ce pot vedea sau degusta vizitatorii aici?

S.J.: „Ca să facem cunoscută această cultură a vinului, ne folosim în aşa-zisul „parcurs permanent” de diferite dispozitive digitale dar şi de filme video. Cum însă simţurile sunt foarte importante când vorbim despre vin, organizăm şi ateliere enoculturale, ateliere de degustare. Ele se adresează unor oameni care nu ştiu nimic despre vin dar vor să descopere, vor să vadă cum se face o degustare şi să descopere vinuri de pe toate meridianele, din locuri foarte diferite şi îndepărtate. Organizăm de asemenea ateliere pentru familii la care, evident, nu servim alcool. Îi învăţăm însă pe copii cum se formează gustul, de unde vine el şi cum diversele celelalte simţuri pot interfera cu gustul.”

V.D.: An de an aţi avut câte o ţară invitată – prima a fost Georgia. Când va veni rândul României?

S.J.: „Cetatea vinului lucrează cu parteneri. Avem circa 50 de parteneri viticoli în Franţa şi lumea întreagă. Aceştia ne furnizează vinul care este apoi degustat la sfârşitul vizitei muzeului sau în atelierele enoculturale. Respectivi parteneri pot fi de asemenea prezenţi la diversele manifestări, evenimente sau expoziţii prezentate la Cetatea vinului. Prima expoziţie a fost consacrată Georgiei, a doua oraşului Porto şi văii Duro iar următoarea expoziţie va fi consacrată Argentinei. Potenţial, pe listă figurează deci şi România. Fiecare partener este liber să ne propună o expoziţie. Noi îi dăm unda verde şi pe urmă îşi poate monta expoziţia cum vrea el aici la Cetatea vinului.”

Enoteca de la Cetatea vinului din Bordeaux propune circa 800 de feluri diferite de vinuri - Foto: Vasile Damian

 
Cetatea vinului, centru cultural unic în lume