Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: noi amînări succesive la orizont

090419_may_merkel_macron.jpg

Theresa May căutînd sprijinul lui Emmanuel Macron şi al Angelei Merkel pentru o nouă amînare
Theresa May căutînd sprijinul lui Emmanuel Macron şi al Angelei Merkel pentru o nouă amînare
Image source: 
Stoyan Nenov, REUTERS

Riscă oare Brexit-ul să devină un proces interminabil de natură să frîneze relansarea construcţiei europene? Nelinişti în acest sens sunt exprimate în Franţa, în contextul în care Theresa May s-a consultat marţi 9 aprilie la Berlin cu cancelara Angela Merkel şi la Paris cu preşedintele Emmanuel Macron. Agenţia France Presse consideră că Uniunea Europeană preconizează o nouă scurtă amînare a Brexit-ului care să lase însă o poartă deschisă pentru acordarea unei perioade şi mai lungi de pregătire a ieşirii Marii Britanii din Uniune.

Intr-un articol publicat în cotidianul Le Monde, universitarul Aurélien Antoine consideră că Brexit-ul începe să devină toxic pentru Uniunea Europeană. Ceea ce părea să fie o problemă a britanicilor începe să fie şi una a europenilor care nu se mai pot concentra acum în mod serios pe celelalte dosare urgente ale lor. Pînă acum Uniunea Europeană s-a arătat, mai scrie specialistul francez, destul de mărinimoasă cu tergiversările Marii Britaniei. Aceasta şi pentru că în caz de "no deal" Uniunea nu vrea să poarte ea responsabilitatea. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron ar prefera însă mai degrabă un Brexit fără acord decît ca Uniunea Europeană să devină ostatica unui proces interminabil de divorţ. În perioada imediat următoare şeful statului francez se teme că umbra Brexit-lui ar putea avea un efect negativ asupra alegerilor europene. Pe termen lung, eternizarea negocierilor ar putea face jocul extremei drepte care ar putea spune: "iată în ce impas ne-au adus partidele tradiţionale". Ori, exact în acest moment cînd Uniunea Europeană trebuie reinventată, iată că timpul şi energia ei sunt aspirate de incertitudinile britanice.

"În ultimii zece ani criza zonei euro şi apoi criza migratorie au paralizat Europa. Iar acum riscăm o nouă perioadă de paralizie din cauza Brexitului." Sunt cuvinte preluate de cotidianul Le Monde din surse diplomatice de la palatul Elysée.

La Berlin, însă, doamna Merkel pare totuşi înclinată să opteze pentru un Brexit organizat şi reglementat. Poate şi pentru faptul că germanii nu sunt chiar pe aceeaşi lungime de undă cu francezii în ceea ce priveşte modul în care ar trebui redinamizată Europa. Toate elanurile reformatoare ale preşedintelui francez în această direcţie s-au cam izbit de un "nein" german…

In privinţa scenariului care se profilează acum la orizont, Agenţia France Presse evocă acordarea unui nou termen de nouă luni Londrei. Intr-o astfel de perspectivă, Franţa, sprijinită de Luxembourg dar şi de alte ţări, ar cere impunerea unor condiţii draconice. La fiecare trei luni ar urma să fie facută o evaluare şi o verificare a angajamentelor asumate de Londra.

O necunoscută care se mai iveşte la orizont este şi plecarea, în toamna aceasta, a lui Jean-Claude Juncker din fruntea Comisiei europene. Dar lucrurile ar putea evolua şi la Londra, în privinţa dialogului dintre Theresa May şi opoziţie.

Si cine ştie, poate că pînă la urmă toate lumea va adopta acest dicton care pare cinic dar ascunde şi ceva pragmatism: “Nu lăsa pe mîine ce poţi face azi, lasă pe poimîine că poate nu mai e nevoie”.