Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislative în Israel: atuurile lui Benjamin Netaniahu şi ale lui Benny Gantz

În Israel au loc alegeri legislative dar mulţi comentatori văd în ele şi un fel de plebiscit pro sau anti-Netaniahu. Șase milioane trei sute de mii de israelieni sunt chemaţi la urne iar ultimele sondaje autorizate îi dădeau la egalitate pe cei doi protagonişti, Benjamin Netaniahu şi Benny Gantz. De notat că adversarul actualului premier (care se află de 13 ani la putere) este un novice în politică dar cu numeroase atuuri.

În vîrstă de 69 de ani, “Bibi”, cum i se mai spune lui Benjamin Netaniahu, se află în faţa unui record. Dacă va cîştiga actualele alegeri înseamnă că va depăşi recordul de longevitate în fruntea guvernului israelian deţinut de David Ben Gourion, care a condus Israelul între 1948 şi 1963.

Bilanţul lui Netaniahu este considerat de mulţi editorialişti francezi drept unul remarcabil, atît pe plan economic cît şi diplomatic. În materie de diplomaţie, una dintre cele mai mari victorii ale sale este prietenia cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump. În ultimii doi ani preşedintele american a făcut practic tot ce i-a cerut Netaniahu: a anunţat mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, a denunţat acordul nuclear cu Iranul, a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Golanului (teritoriu sirian ocupat de Israel în 1967) iar mai nou Donald Trump s-a declarat dispus să recunoască anexarea Cisiordaniei.

În cotidianul Le Figaro politologul Denis Charbit îşi pune următoarea întrebare: poate oare Netaniahu, în aceste condiţii să piardă alegerile? Autor al mai multor cărţi despre Israel şi despre relaţiile dintre Franţa şi Israel, Denis Charbit mai constată însă că politica lui Netaniahu a provocat şi mari diviziuni. Citez: “În loc să unească, Netaniahu divizează, îi întărîtă pe cetăţeni unii împotriva altora, pe evrei împotriva arabilor, pe laici împotriva religioşilor, stînga împotriva dreptei şi elitele împotriva poporului. (…) Pe scurt, Netaniahu încarnează o imagine a Israelului care se află la antipodul spiritului care i-a animat pe fondatorii ţării: el este arivist, răzbunător, vulgar, grosier, orgolios, beat de propria sa putere, plin de resentimente. Jumătate din electorat este indignat de ceea ce reprezintă Netaniahu.”

Pentru Denis Charbit miza acestor alegeri nu este doar aceea de schimbare a persoanei în fruntea guvernului, chiar dacă, într-adevăr, mulţi israelieni s-au săturat de "Bibi" şi vor să încheie cu "era Bibi". Specialistul citat mai sus consideră că două proiecte de societate se înfruntă în Israel, nu departe de ceea ce se întîmplă în Europa unde democraţia liberală este contestată astăzi de apologeţii democraţiei iliberale. Israelienii sunt de fapt invitaţi la urne pentru a tranşa între două viziuni concurente în materie de naţiune, stat şi societate, mai arată Denis Charbit. Și alţi comentatori avizaţi din Franţa au amintit în contextul acestor alegeri israeliene că Benjamin Netaniahu a abandonat total dezideratul creerii unui stat palestinian. Iar statul Israel este considerat de Netaniahu ca unul aparţinînd exclusiv poporului evreu, ceea ce face din arabi sau din druzi cetăţeni de mîna a doua.

Din tot ce am citit în ultimul timp legat de Israel în presa franceză emană un fel de exasperare faţă de Netaniahu, căruia însă i se recunosc calităţile de politician extrem de abil, capabil să manevreze ca nimeni altul în culise, să-şi creeze alianţe importante pe plan internaţional, ba chiar să-i divizeze şi pe europeni şi chiar pe arabi în numele intereselor sale şi ale electoratului său.

În faţa sa, generalul Benny Gantz, 59 de ani, se prezintă cu un trecut militar glorios dar fără experienţă politică. Benny Gantz afirmă că nu este nici de dreapta şi nici de stînga, iar sloganul său de campanie a fost "Israelul merită mai mult" (ceea ce îl vizează direct pe Netaniahu, e ca şi cum ar spune "Israelul merită un şef mai bun decît Netaniahu"). Editorialistul Pierre Haski, care se exprimă în L’Obs, consideră că principalul atuu al lui Benny Gantz este acela de a fi un om nou, cu un trecut militar care să le insufle încredere israelienilor.

Peste cîteva ore vom afla în ce direcţie s-a aplecat balanţa acestor alegeri, care, merită amintit şi acest lucru, au fost convocate de Netaniahu înainte de termen. Gurile rele spun că în felul acesta el a vrut să scape de hărţuirea justiţiei, fiind acuzat de corupţie în mai multe dosare. Imunitatea este cel mai bun scut în faţa unor astfel de situaţii.