
Special Paris
Gardienii revoluţiei iraniene declaraţi de Donald Trump "organizaţie teroristă"
000_nic39605_iran_gardiens_de_revolution_0.jpg

În număr de aproximativ 125 000, aceşti gardieni ai revoluţiei, mai numiţi şi "pasdarani", sunt de fapt o armată paralelă a regimului de la Teheran. Ei au o mare influenţă în sfera militară dar şi în cea economică şi politică. Aceşti gardieni ai “revoluţiei islamice” şi-au creat o veritabilă mitologie, mai ales după ce mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa în cursul războiului cu Irakul, între 1980 şi 1988. Mai nou, însă, unii dintre ei au luptat, tot în Irak, împotriva Organizaţiei stat islamic.
Ca reacţie la decizia lui Donald Trump de a-i considera pe “pasdarani” drept terorişi, unul dintre şefii lor afirmă că soldaţii americani din Orientul Apropiat nu vor mai avea linişte. Cotidianul Le Figaro se întreabă dacă decizia americană nu anunţă cumva un conflict iminent între Washington şi Teheran.
Să fie oare o coincidenţă faptul că doar numai la cîteva ore după plasarea pasdaranilor pe lista neagră trei soldaţi americani şi-au pierdut viaţa într-un atac sinucigaş din Irak?
Unii experţi sunt de părere că decizia lui Donald Trump este "total inutilă şi periculoasă". Este ceea ce spune Richard Nephew, fost responsabil cu dosarul sancţiunilor americane împotriva Iranului.
In Irak, facţiunile politice pro-iraniene au acum motive să ceară şi mai insistent plecarea celor 5000 de soldaţi americani care se mai află în această ţară. Iar riscul unor atentate împotriva soldaţilor americani creşte şi în Siria, unde Donald Trump doreşte să menţină 400 de militari.
Le Figaro aminteşte că armata americană a rămas traumatizată după un teribil atentat comis în contextul războiului civil libanez, cînd 241 de militari americani şi-au pierdut viaţa, în 1983.
Washington-ul exercită presiuni asupra Iranului încercînd să limiteze influenţa sa în lumea arabă, dar puţini experţi cred că iniţiativele lui Donald Trump pot avea efectele scontate în acest sens.