Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: 31 octombrie este cel mai bun compromis posibil pentru Brexit

presedintele_consiliului_european_donald_tusk_si_premierul_britanic_theresa_may_la_summitul_extraordinar_de_la_bruxelles_10_aprilie_2019.jpg

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk si premierul britanic Theresa May la summitul extraordinar de la Bruxelles, 10 aprilie 2019.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk si premierul britanic Theresa May la summitul extraordinar de la Bruxelles, 10 aprilie 2019.
Image source: 
Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Preşedintele Emmanuel Macron nu a reuşit să convingă adoptarea unui termen cât mai scurt pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană dar a obţinut garanţii privind buna funcţionare a instituţiilor. De mai multe săptămâni, liderul francez a adoptat cea mai fermă poziţie în privinţa Brexit. El a pledat pentru o ieşire pe 30 iunie, aşa cum de altfel a cerut premierul Theresa May. În schimb, cancelara Angela Merkel apăra ideea unei prelungiri de mai lungă durată, până la finele anului ori chiar de un an după cum a sugerat preşedintele Consiliului, Donald Tusk. A fost aleasă data de 31 octombrie deoarece este o dată cheie, după cum s-a exprimat preşedintele Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron vorbeşte despre « cel mai bun compromis posibil» în prelungirea datei de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Data de 31 octombrie este o dată cheie, aminteşte liderul francez, înainte de instalarea noii Comisii Europene.

Nu este prima dată când Franţa grăbeşte Marea Britanie să ia o decizie finală în privinţa Brexit, aminteşte cotidianul Le Figaro.

Unii diplomaţi europeni susţin că mai multe state au criticat intransigenţa Franţei, ostilă amânării divorţului cu un an, aşa cum pleda majoritatea europeană. Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut că au existat opinii diferite dar atenţionează că a venit momentul ca britanicii să se decidă:

"Britanicii vor trebui să fie acum clari cu înşişi: doresc să participe la alegerile europene? E o decizie care le aparţine dacă doresc să iasă din UE şi totuşi să participe la scrutinul european. Dacă doresc să continue discuţiile pe divorţul de Europa, această participare la europene va fi una provizorie. Dorinţa Theresei May este ratificarea cât mai rapidă a acordului de retragere discutat şi agreat cu UE. Dacă acest lucru se va întâmpla, divorţul va avea loc înainte de 31 octombrie. Iar în acest caz britanicii nici nu vor mai organiza alegeri europene. Apoi, există şi posibilitatea ca britanicii să abandoneze întregul proces şi să renunţe la articolul 50. Sau, constatăm că există un impas şi atunci va trebui să ne pregătim şi pentru această opţiune."

De altfel, dintre toţi responsabilii marilor state europene, preşedintele Emmanuel Macron este cel care a fost cel mai intransigent cu privire la Brexit, consideră publicaţia Le Figaro.

Si asta pentru că Emmanuel Macron consideră că Uniunea Europeană «nu poate fi, pe termen lung, ostatica crizei politice din Marea Britanie», motiv pentru care s-a declarat, la un moment dat, pregătit să-şi asume un Brexit fără acord, pe fondul ezitărilor britanice.

În schimb, cancelara germană consideră că reintroducerea tarifelor vamale între Marea Britanie şi vecinii săi ar afecta în mod particular economia germană.

Iar Le Figaro aminteşte că nu este prima dată în istorie când Parisul ia în calcul să închidă uşa britanicilor. În 1963 şi 1967, de Gaulle se opunea intrării Angliei în Europa pe motiv că se îndepărtează în mod natural de construcţia europeană, din cauza caracterului său insular.

Astfel că astăzi, Emmanuel Macron, cel care s-a dedicat Europei, de la alegerea sa ca preşedinte şi care pledează pentru reformarea ei în profunzime, nu mai suportă întârzierile pe care Londra i le impune. De aici şi vigilenţa manifestată de Franţa pentru a se asigura că Brexitul nu va slăbi Uniunea Europeană, comentează un diplomat francez citat de Le Figaro.

Preşedintele Emmanuel Macron, care a opus frecvent progresiştii pro-UE în faţa naţionaliştilor eurosceptici, a reuşit practic să adreseze un mesaj francezilor, cu puţin timp înainte de alegerile europene: ce exemplu mai bun poate da decât haosul Brexit pentru a îi face să înţeleagă riscurile politicilor antieuropene pentru echilibrul politic şi economic?!

Le Figaro consideră că adevărata dezbatere în sânul Uniunii Europene încă nu a început. Deoarece Brexit este în continuare un subiect tabu.