Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri legislative în India - un scrutin atipic

Un poster cu Narendra Modi poate fi vazut într-un magazin din Delhi specializat în vânzarea de materiale electorale.

Alegeri legislative în India – scrutinul s-a deschis oficial joi şi se va derula timp de mai bine de cinci săptămâni. Dreapta hindusă este creditată cu un uşor avantaj. Este un scrutin atipic – 900 de milioane de alegători au la dispoziţie un million de birouri de vot. Până pe 19 mai, ţara îşi va alege 543 de deputaţi pentru camera inferioară a parlamentului bicameral. Alegerile au loc într-un singur tur iar rezultatele vor fi cunoscute pe 23 mai.

Lupta de cucerire a parlamentului se dă între două tabere. De o parte, alianţa condusă de BJP -  dreapta fundamentalistă a premierului Narendra Modi, cel care a câştigat detaşat în urmă cu aproape cinci ani. De cealaltă parte se află Partidul Congresului, principala formaţiune de opoziţie.

BJP  îşi axează campania pe naţionalism şi promite să facă din India o mare putere. ‘Naţiunea înainte de toate” este sloganul folosit în programul electoral prin care se angajează să accelereze achiziţionarea de echipamente pentru a moderniza armata. Dreapta vrea şi abrogarea articolului privind autonomia Caşmirului, garantată prin Constituţie, cu riscul de a declanşa noi tensiuni cu Pakistan. Regiunea Caşmir este divizată între cele două puteri nucleare iar fiecare îşi revendică suveranitatea.

În plan economic, dreapta susţine că va face din India a treia economie mondială până în 2032. Iar în acest sens promite că va investi peste 1.300 de miliarde de euro, în următorii cinci ani în infrastructură iar în economia rurală vor fi investite alte 330 de miliarde de euro. Nu au fost date însă detalii de unde vor veni aceşti bani.

De cealaltă parte, opoziţia, reunită în jurul lui Rahul Gandhi promite o creştere a veniturilor în cazul familiilor cu venituri mici. Mai exact, susţine că va aloca echivalentul a 935 de euro pe an pentru 268 de milioane de indieni. În plus, promite că va dubla bugetele pentru educaţie şi sănătate.

Potrivit Centrului pentru Monitorizarea Economiei Indiene, un ong de cercetare economică situat la Bombay, 11 milioane de locuri de muncă au fost închise în anul 2018.

Sapte sondaje publicate în ultimele săptămâni creditează dreapta hindusă cu un lejer avantaj. Patru dintre ele au calculat între 263 şi 283 de fotolii, adică o majoritate, ce ar reveni alianţei de dreapta.

Campania a fost marcată de dese violări ale codului electoral. Partidul premierului nu a încetat să îi prezinte pe membrii Partidului Congresului drept « terorişti ». Sursele de finanţare a campaniei au rămas necunoscute. Practic societăţile pot aloca ce sumă doresc ele partidelor politice, potrivit unei reforme din 2017 prin care a fost eliminată plafonarea acestor sume. Ïn plus, donatorii pot rămâne anonimi. Identitatea lor rămâne secretă în condiţiile în care rolul lor este foarte important: alegerile indiene sunt printre cele mai scumpe din lume.