Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sudan: Armata promite un guvern civil

sudanezii_continua_sa_protesteze_in_fata_ministerului_apararii_din_capitala_khartoum_12_aprilie_2019.jpg

Sudanezii continua sa protesteze în fata Ministerului Apararii din capitala Khartoum, 12 aprilie 2019.
Sudanezii continua sa protesteze în fata Ministerului Apararii din capitala Khartoum, 12 aprilie 2019.
Image source: 
© REUTERS/Stringer

Generalul Awad Ibn Ouf este noul om forte în Sudan. El încearcă să calmeze populaţia care protestează în stradă de patru luni. Generalul a fost unul dintre apropiaţii fostului preşedintelui, chiar de la venirea sa la putere, după lovitura de stat din 1989. Militar de carieră, el a anunţat că preia şefia unui Consiliu militar de tranziţie care va conduce ţara timp de doi ani, urmând ca după această perioadă să fie organizate alegeri. Furioasă, mulţimea a protestat în faţa ministerului Apărării, cerând un guvern civil şi asta cât mai repede.

Preşedintele Omar Al Bachir a condus Sudanul timp de aproape 30 de ani dar a fost îndepărtat de la putere joi, în urma unei lovituri de stat orchestrată de armată, după luni întregi de proteste de stradă. Un Consiliu militar de tranziţie a preluat puterea, pentru doi ani, după cum a anunţat ministrul Apărării.

Generalul Awad Ibn Ouf a ocupat până acum mai multe posturi cheie în armată şi în ministerul de Externe.

În 2010, s-a retras din armată pentru a deveni consilier la ambasada Sudanului din Egipt iar apoi la Oman.

În 2015 a revenit în politică ca şi ministru al Apărării iar în februarie era numit de şeful statului ca prim vice-preşedinte. Atunci, el era considerat mai apropiat de serviciile de informaţii decât de armată, explică un cercetător citat de France Presse.

Generalul este apropiat nu doar de serviciile de informaţii dar şi de miliţiile arabe care au condus represiunea din Darfour, vestul Sudanului. Motiv pentru care, în 2007, a fost inclus pe lista americană de sancţiuni pentru rolul său în crimele comise în războiul din Darfour.

În anii 2000, Awad Ibn Ouf conducea serviciul de informaţii militare şi a jucat un rol cheie în represiunea de la Darfour, declanşată în 2003. El a pus bazele primului corp paramilitar în care a integrat miliţii arabe.

Statele Unite l-au acuzat că s-a implicat în organizarea de atacuri duse împotriva civililor din Darfour, atenţionează ong-ul de apărare a drepturilor omului, Human Rights Watch.

El a luat parte în  violenţele şi atrocităţile comise în Darfour, declarau în mai 2007 responsabili din Washington, care, au decis îngheţarea bunurilor sale şi a proprietăţilor pe care le avea în Statele Unite.

Si fostul preşedinte - Omar Al Bachir are pe numele său două mandate de reţinere întocmite de Curtea Penală Internaţională -  fiind acuzat în 2009 de crime de război şi de crime împotriva umanităţii iar în 2010, CPI l-a acuzat şi de genocid în Darfour. În conflict au murit mai bine de 300.000 de oameni, din 2003, potrivit Naţiunilor Unite. În ciuda celor 150 de deplasări oficiale de stat efectuate de când au fost emise aceste mandate, el nu a fost reţinut.

În prezent, sute de mii de oameni continuă să trăiască în tabere de refugiaţi.

Experţii sunt de părere că generalul Awad Ibn Ouf nu va putea să rămână prea mult timp în fruntea Consiliului militar de tranziţie deoarece nu îi va fi deloc uşor să ia unele decizii politice iar nemulţumirea manifestanţilor va continua să existe, comenteză un analist pentru France Presse.    

Între timp, ong-ul Amnesty International cere ca Omar Al Bachir să fie predat Curţii Penale Internaţionale pentru a fi judecat pentru crime.

Generalul Awad Ibn Ouf promite că, pe moment, fostul lider nu va fi trimis să fie jucat în afara ţării şi că un guvern civil va fi instalat în fruntea ţării dar fără să avanseze o dată în acest sens.