Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Serbia: continuă protestele contra preşedintelui Vucic

belgrad.jpg

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbàtà 13 aprilie, la Belgrad, contra presedintelui Aleksandar Vucic
Zeci de mii de oameni au protestat sâmbàtà 13 aprilie, la Belgrad, contra presedintelui Aleksandar Vucic
Image source: 
REUTERS/Marko Djurica

Zeci de mii de sârbi au ieşit din nou în stradă sâmbătă, la Belgrad, pentru a protesta contra preşedintelui Aleksandar Vucic. Protestele durează de 20 de săptămâni în toată Serbia dar de data aceasta, la cererea opoziţiei, oamenii s-au strâns masiv doar în capitală.

Peste 50.000 de protestatari veniţi din toată Serbia s-au adunat la Belgrad, între Parlament şi primăria capitalei, pentru a denunţa deriva autoritară a preşedintelui Aleksandar Vucic, notează corespondentul RFI de la faţa locului. Sâmbătă a fost pentru prima oară că opoziţia chema la o manifestaţie naţională unitară.

Cuvintele de ordine sunt aceleaşi de 5 luni: respectarea principiilor democratice, alegeri libere, combaterea corupţiei, a nepotismului şi medii de informare libere. Din spusele colegului nostru de la Belgrad, "Vucic, cară-te", "Criminalule" şi "Eşti terminat" au fost principalele sloganuri auzite pe străzile capitalei.

Guvernul de la Belgrad i-a denunţat pe manifestanţi şi pe liderii acestora, descrişi drept "extremişti, fascişti şi ultraviolenţi". Preşedintele nu se lasă nici el impresionat de mulţime. Aleksandar Vucic a declarat că nu răspunde niciunei cereri chiar dacă ies în stradă 5 milioane de manifestanţi.

Greu în aceste condiţii de imaginat şi cel mai mic compromis sau vreo ieşire din criză, notează corespondentul RFI.