Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ex-miniştri de externe europeni denunţă planul Trump privind conflictul israeliano-palestinian

trump_bibi.jpg

Presedintele american Donald Trump si premierul israelian Beniamin Netaniahu, la Ierusalim, 23 mai 2017
Presedintele american Donald Trump si premierul israelian Beniamin Netaniahu, la Ierusalim, 23 mai 2017
Image source: 
MANDEL NGAN / AFP

Negocierile comerciale, acordul cu Iranul, protecţia mediului - divergenţele între europeni şi americani sunt numeroase. Una dintre cele mai simbolice este diferenţa radicală de opinii în privinţa reglării conflictului israeliano-palestinian. Statele membre UE sunt însă la rândul lor divizate cu privire la atitudinea de adoptat vizavi de Israel. In acest context, 37 de foşti miniştri europeni de externe din diverse ţări UE au adresat duminică o scrisoare lui Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, şi actualilor lor colegi în post. Textul este dezvăluit de ziarul Le Monde.

Cotidianul de referinţă din Franţa face mai întâi o serie de remarci. "Administraţia Trump pregăteşte în secret un plan de pace pentru a regla conflictul israeliano-palestinian. Washington a decis să ignore însă parametrii tradiţionali ai unei soluţii cu două state. De asemenea, Casa Albă a hotărât să calce în picioare dreptul internaţional şi rezoluţiile ONU. Dovada acestei rupturi este recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a statului evreu."

Odată puse pe hârtie aceste observaţii, Le Monde citează din scrisoarea celor foşti 37 de miniştri de externe. Aceştia îi invită pe europeni să-i reamintească de o manieră clară lui Trump parametrii tradiţionali ai soluţiei cu două state. "Este crucial pentru Europa să fie vigilentă şi să acţioneze de o manieră strategică" subliniază semnatarii. Printre aceştia se numără francezii Jean-Marc Ayrault şi Hubert Védrine.

"Fracturile între europeni cu privire la Israel sunt atât de profunde că semnatarii nici nu se referă la ele" notează Le Monde. În scrisoarea lor, foştii şefi ai diplomaţiilor europene constată că "din păcate, actuala administraţie americană s-a îndepărtat de fostele politici americane şi s-a distanţat şi de normele stabilite de dreptul internaţional." Scrisoarea mai pune în gardă contra unei destabilizări a unor ţări aflate la porţile Europei.

Textul celor 37 de semnatari citează recunoaşterea Ierusalimului drept capitală şi "indiferenţa deranjantă" apropo de extinderea coloniilor din Cisiordania. În fine, semnatarii scrisorii adresate lui Federica Mogherini spun că împărtăşesc "frustrarea" administraţiei Trump faţă de eşecurile din trecut ale negocierilor de pace. Cu toate acestea, "un plan care ar reduce statul palestinian la o entitate fără suveranitate, fără continuitate teritorială şi fără viabilitate economică, ar fi o lovitură fatală pentru cauza unei păci durabile" sunt de părere semnatarii.

În opinia acestora, "Europa trebuie să fie punctul de referinţă al unei ordini mondiale bazate pe lege. Cum? Pe de o parte, fiind atentă la aplicarea rezoluţiilor Consiliului de securitate ONU şi, pe de altă parte, asigurându-i pe apărătorii drepturilor omului din Israel şi Palestina de sprijinul Europei, mai important ca niciodată".

Ex-miniştri de externe europeni denunţă planul Trump privind conflictul israeliano-palestinian