Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Yemen: Arme franceze folosite împotriva civililor

site-ul_de_investigatie_media_disclose_scrie_ca_arme_franceze_au_fost_folosite_in_razboiul_din_yemen_impotriva_civililor._autoritatile_franceze_sustin_ca_armele_nu_au_ajuns_pe_front.jpg

Site-ul de investigatie media Disclose scrie ca arme franceze au fost folosite în razboiul din Yemen, împotriva civililor. Autoritatile franceze sustin ca armele nu au ajuns pe front.
Site-ul de investigatie media Disclose scrie ca arme franceze au fost folosite în razboiul din Yemen, împotriva civililor. Autoritatile franceze sustin ca armele nu au ajuns pe front.
Sursa imaginii: 
Fayez Nureldine, AFP (archives)

Arme de fabricaţie franceză au fost folosite în Yemen, împotriva civililor, scrie site-ul francez de investigaţie media Disclose. Informaţiile au fost contestate de autorităţile franceze potrivit cărora armele în cauză nu au ajuns pe front.  

Site-ul Disclose citează un raport al Direcţiei de informaţii militare prezentat în guvern în octombrie. Documentul clasat «secret» a fost transmis, potrivit site-ului, către preşedintele Emmanuel Macron, ministrului Armelor, premierului, ministrului de Externe.

În el este detaliat arsenalul francez utilizat de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite împotriva rebelilor houthis din Yemen. Pe baza acestor documente, o echipă de jurnalişti proveniţi din media franceză estimează că armele franceze s-au utilizat în acest conflict, împotriva civililor.

Jurnalişti de investigaţie au publicat pe site-ul Disclose o anchetă intitulată «Yemen Papers» în care au inclus hărţi şi fotografii în care pot fi observate tancuri ale companiei franceze Nexter, prezente în Arabia Saudită – la frontiera cu Yemen, tancuri Leclerc dotate cu muniţie franceză observate în Yemen, aflate în poziţie defensivă în mai multe baze, printre care în Aden, în sudul ţării.

Dispozitive fabricate de Thales sunt folosite de forţele aeriene saudite «şi ar putea fi folosite în Yemen» se arată în nota Direcţiei de Informaţii militare franceze. Iar avioane de vânătoare Mirage 2000-9 operează în Yemen, folosind o bază din Eritreea.

Pe mare, o fregată de fabricaţie franceză participă la un blocadă navală, se arată în documentul autorităţilor franceze.

Pe baza acestor informaţii, jurnaliştii de la Disclose – în parteneriat cu alte media, estimează că arme franceze au fost folosite pe front, în zone în care au murit civili. Spre exemplu, în noiembrie 2018, tancuri franceze au fost folosite pe frontul din oraşul port Hodeida, unde au murit 55 de civili, potrivit unui ong american.

Exporturile de arme către Arabia Saudită vor continua, scrie site-ul francez de investigaţie media şi publică în acest sens un contract semnat în decembrie cu Arabia Saudită. Parafat de francezii de la Nexter, contractul prevede livrarea de vehicule blindate şi tancuri către Arabia Saudită, între 2019 şi 2024.

Cabinetul primului ministru a răspuns că “armele franceze de care dispun membrii coaliţiei sunt plasate în poziţie defensivă, în exteriorul teritoriului yemenit ori în diverse puncte de coaliţiei dar nu pe front ». Guvernul susţine că « nu ştie nimic despre eventuale victime civile rezultate din utilizarea lor în conflictul yemenit ».

În octombrie, ministra Armelor, Florence Parly, asigura că armele "recent"  vândute Arabiei Saudite nu au fost utilizate împotriva populaţiei în Yemen şi că nu aveau loc negocieri cu Arabia Saudită pentru noi vânzări de arme.  

De la intervenţia coaliţiei conduse de Arabia Saudită în 2015, împotriva rebelilor şiiţi Houthis, zeci de mii de oameni au fost omorâţi în război. ONU estimează că 80% din populaţie are nevoie de ajutor.