
Special Paris
Catedrala Notre-Dame, desfigurată dar în picioare (Galerie FOTO)
nd_feu_cover.jpg

Pompierii spun cà incendiul este sub control în această dimineaţă. "Focul este total sub control, mai rămân focare reziduale de stins" au declarat şefii pompierilor la ora 3 şi jumătate dimineaţa.
Declanşat aseară puţin înainte de ora 7, incendiul a fost unul spectaculos şi ieşit din comun, extrem de greu de oprit în ciuda impresionantelor unităţi de soldaţi ai focului mobilizate la faţa locului. Circa 400 de pompieri s-au luptat cu flăcările pentru a stăpâni focul. Ei au folosit nu mai puţin de 18 tunuri de apă pentru a stopa progresia flăcărilor.
Focul s-a propagat repede la tot acoperisul catedralei - Foto: Patrick Anidjar/AFP
Şarpanta, scheletul din bârne al acoperişului catedralei, a fost distrusă în totalitate iar o parte din bolta edificiul s-a dărâmat. Trebuie ştiut că structura de lemn a acoperişului, una dintre cele mai vechi din Franţa, era lungă de o sută de metri şi era formată din circa o mie de arbori, trunchiuri de copaci uriaşi asamblate, de unde şi porecla de "pădure" pe care i-au dat-o specialiştii. Unele dintre bârne datează din secolul 12. Stejarii folosiţi atunci aveau déjà 300 de ani vechile, cu alte cuvinte s-a făcut scrum o structură din lemn, parţial din secolul 9. Imaginile aeriene, filmate cu dronele pompierilor, sunt cele mai impresionante, se vede gaura uriaşă, acoperişul lipsă.
O altă pierdere mare înregistrată în acest incendiu istoric este turla subţire din mijlocul construcţiei care se ridica la 93 de metri de sol şi care aseară, în jurul orei 8 a cedat, s-a prăbuşit sub privirea stupefiată a martorilor de la faţa locului şi a milioanelor de telespectatori din lumea întreagă. Trebuie spus că această turlă, botezată în franceză "la flèche" - săgeata - era realizată din cupru şi pentru renovarea ei se ridicase impresionanta schelă din jurul acoperişului. Schelă pe care în urmă cu doar 4 zile jurnaliştii şi fotografii au fost invitaţi să se urce pentru a asista la coborărea la sol a celor 16 statui - cei 4 evanghelişti şi 12 apostoli - care urmau să fie renovate. Statui, şi ele din cupru, înalte de circa 3 metri şi care au scăpat deci, ca prin minune, de acest incendiu devastator.
Catedrala este deci astăzi complet desfigurată dar salvată. Salvată de flăcări este de exemplu structura globală a întregului edificiu şi în particular cele două turnuri. Ce a mai scăpat de flăcări este impresionanta colecţie de obiecte sfiinte, de cult, care se aflau în interiorul edificiului. Printre acestea se numără şi coroana de spini care se presupune că a stat pe capul lui Hristos şi o bucată din crucea pe care ar fi fost răstignit acesta. Ce nu a putut fi însă deplasată este uriaşa colecţie de tablouri de care dispunea Notre-Dame. Având în vedere ce s-a întâmplat azi noapte, focul mistuitor dar şi cantitatea de apă deversată pe edificiu, ne putem lesne imagina în ce stare se află aceste picturi.
Incendiul, probabil de origine accidentalà, s-a declansat luni seara înaintea orei 7 - Foto: Benoit Tessier/Reuters
Nu se ştie ce a declanşat acest foc spectaculos dar se presupune că este unul accidental. Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară pentru "distrugere involuntară prin foc". Anchetatorii privilegiază dealtfel pista accidentală, declanşarea focului pe şantierul care era în curs de mai multe luni pe acoperişul catedralei. Muncitorii care lucrează acolo au fost dealtfel interogaţi toată noaptea de poliţie. In mod miraculos, doar un singur pompier a fost rănit în această luptă crâncenă cu focul.
A utiliza bombardiere tip canadair, avioane cu apă la bord, precum cele folosite în incendiile de pădure, nu era posibil în astfel de situaţii, pe edificii de acest tip şi în plin centru al oraşului. Este explicaţia dată de Securitatea civilă din Franţa într-un mesaj postat pe reţeaua Twitter. Răspuns care i se adresează direct şi preşedintelui american. Donald Trump sugerase această idee aseară, tot pe Twitter, într-un mesaj de sprijin. Din ce am înţeles pe Twitter în această dimineaţă, ambasadorul francez pe lângă ONU, într-o intervenţie pe canalul CNN, l-ar fi tratat drept "idiot" pe Trump pentru această remarcă.
Focul a devastat întregul acoperis - Foto: Benoit Tessier/Reuters
"Sàgeata" catedralei, care culmina la 93 m de sol, s-a pràbusit la o orà dupà declansarea incendiului - Foto: Benoit Tessier/Reuters
Pe plan intern, preşedintele Emmanuel Macron şi-a anulat intervenţia televizată de aseară pentru a veni la faţa locului, la Notre-Dame. Alături de soţia sa Brigitte, şeful statului, vizibil emoţionat, marcat de evenimentele tragice, a evocat o "dramă teribilă" şi promis că "această catedrală, o vom reclădi. Este ceeace aşteaptă francezii, este ceea ce merită istoria şi destinul nostru" a subliniat Macron.
Laurent Wauquiez, liderul partidului Republican, prima formaţiune din opoziţie, şi-a anulat mitingul prevăzut azi în provincie în cadrul campaniei pentru europenele din luna mai. Jean-Luc Mélenchon, şeful stângiştilor din Franţa nesupusă, a propus şi el o suspendare timp de 24 de ore a campaniei.
Donald Tusk, preşedintele Europei, a a scri pe Twitter: "Notre-Dame din Paris este Notre-Dame a întregii Europe. Europenii sunt cu toţii azi cu Parisul".
Presedintele Emmanuel Macron si-a anulat interventia televizatà prevàzutà asearà si a venit sà urmàreascà în direct operatiunile pompierilor - Foto: Edmond Sadaka/RFI
"Dezastrul" este titlul din Le Figaro, ziar conservator care-şi consacră şi editorialul acestei drame sub titlul "Notre-Dame de tristeţe". Libération, publicaţie de centru-stânga, titrează şi ea "Notre-DRame" pe prima pagină. Le Parisien, ziar popular, scrie "Notre-Dame des larmes" în deschiderea ediţiei sale de azi. Le Soir de Bruxelles a ales titlul "Flăcări şi lacrimi" în timp ce Daily Mail, ziar britanic, notează pe copertă: "9 secole de istorie pierdute într-un infern nesfânt".
Pe reţeaua Twitter, în doar 10 ore s-au transmis déjà un milion şi jumătate de mesaje cu tema "Notre-Dame". Oameni politici, sportivi sau anonimi din lumea întreagă şi-au exprimat stupoarea în faţa acestei catastrofe.
Emotia crestinilor, reuniti nu departe de locul dezastrului - Foto: Edmond Sadaka/RFI
Evaluarea pagubelor se anunţă lungă şi anevoiasă. Directorul Fundaţiei Notre-Dame estima azi noapte că va fi apoi nevoie de "zeci de ani" pentru a reconstrui catedrala având în vedere daunele "considerabile". Totodată însă, el se arăta optimist amintind că Franţa dispune de o reţea de firme specializate în patrimoniu extrem de performante. De asemenea, mai există muncitori extrem de calificaţi în această ţară.
Pentru a răspunde cererilor exprimate de oameni, Fundaţia patrimoniului lansează o colectă naţională destinată să colecteze fonduri pentru reconstrucţia monumentului. Mecenii s-au manifestat şi ei. Astfel, miliardarul François Pinault, în fruntea grupului de lux Kering, a anunţat că va debloca 100 de milioane de euros pentru refacerea edificiului.