Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reconstrucţia Notre-Dame: Cu ce bani?

mai_multe_companii_franceze_dar_si_cei_mai_bogati_oameni_de_afaceri_francezi_anunta_deblocarea_unor_sume_importante_pentru_a_finanta_reconstructia_catedralei_notre-dame_afectata_de_un_puternic_incendiu_pe_15_aprilie_2019.jpg

Mai multe companii franceze dar si cei mai bogati oameni de afaceri francezi anunta deblocarea unor sume importante pentru a finanta reconstructia Catedralei Notre-Dame, afectata de un puternic incendiu pe 15 aprilie 2019.
Mai multe companii franceze dar si cei mai bogati oameni de afaceri francezi anunta deblocarea unor sume importante pentru a finanta reconstructia Catedralei Notre-Dame, afectata de un puternic incendiu pe 15 aprilie 2019.
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Vom reconstrui, împreună, această catedrală, spunea preşedintele Emmanuel Macron luni seară, aflat chiar de lângă Notre-Dame. Cu ce bani, s-au întrebat mulţi, căci reprezentanţii acestui important lăcaş de cult căutau de mult timp surse de finanţare pentru reabilitarea edificiului, în special pe exterior, faţada fiind înnegrită de poluarea atmosferică. Le Parisien a contabilizat primii donatori ce au anunţat că vor sprijini reabilitarea catedralei deteriorate în puternicul incediu de luni seară.

Cu exactitate nu este cunoscută valoarea pagubelor deci nu ne rămâne decât să ne imaginăm amploarea lucrărilor necesare pentru a fi refăcută catedrala, după cum se exprima preşedintele Emmanuel Macron, care a stat luni seara ore bune lângă forţele ce au intervenit pentru stingerea acestui incendiu.

Sume importante au fost anunţate imediat pentru reconstrucţia importantului edificiu aflat în patrimoniul UNESCO.

Primăriţa Capitalei, Anne Hidalgo, anunţă că oraşul va participa cu 50 de milioane de euro. În plus, doreşte să organizeze o conferinţă internaţională a donatorilor, la care vor fi invitaţi să participe personalităţi din lumea întreagă pentru a fi strânse fondurile necesare reconstrucţiei. Anne Hidalgo speră ca şantierul să poată fi demarat cât mai repede posibil. În acest moment este imposibil de ştiut cât timp va lua reconstrucţia părţilor distruse, explică primăriţa Parisului.

Preşedinta regiunii Ile-de-France, Valérie Pécresse, promite că va debloca în zilele următoare, 10 milioane de euro, pentru a fi demarate primele lucrări.

Reconstrucţia este spijinită cu câte 200 de milioane de euro de doi dintre magnaţii mărcilor de lux din capitala Franţei.

Iar o societate franceză de investiţii participă cu 100 de milioane de euro – "pentru a reda viaţă, cât mai repede, acestui patrimoniu inestimabil”, după cum s-a exprimat preşedintele societăţii de produse de lux - Kering, François-Henri Pinault. Iar un alt miliardar francez, alocă zece milioane de euro special pentru reconstrucţia turlei distruse de incediu.

Grupul petrolier Total transferă 100 de milioane de euro pentru lucrări.

Un grup de telecomunicaţii şi media şi-a anunţat participarea cu 10 milioane de euro iar acelaşi grup, specializat în reanovarea operelor de artă, va prelua o parte a şantierului şi va oferi materiale, personal ce va lucra direct pe şantierul care se va deschide la Notre –Dame, va face studiile necesare pentru derularea în bune condiţii a lucrărilor de reconstrucţie.

Forbalul francez se va mobiliza pentru a ajuta financiar reconstrucţia, a anunţat preşedinta Ligii de Fotbal Profesionist.

Banca franceză Crédit Agricole va participa cu 5 milioane de euro pentru a acoperi costurile necesare în acestă fază critică.

Mai multe departamente franceze doresc să participe cu câte un milion de euro. Consilierii departamentali vor trebui să fie şi ei de acord. Mai multe oraşe participă, de asemenea, cu câteva zeci de mii de euro. Oraşul Cannes vrea să mobilizeze actori şi regizori, personalităţi din lumea cinematografiei, cu ocazia viitorului Festival de Cinema ce va începe pe 14 mai.

Fundaţia pentru Patrimoniu, organizaţia care se ocupă de patrimoniul francez, colectase până marţi după-amiază două milioane de euro.

Mulţi alţii au anunţat participarea la finanţarea lucrărilor de la catedrală: diverse bănci ori companii private. Iar AirFrance va transporta gratuit pe toţi oficialii ce vor participa la reconstrucţia importantului edificiului parizian.

În exterior, oraşul maghiar Szeged trimite 10.00 de euro şi întoarce practic ajutorul primit de la Paris pentru a-şi reveni după inundaţiile care au lovit o parte din Ungaria, în urmă cu 140 de ani. În spirit de solidaritate europeană, Szeged ajută Paris, scrie într-un comunicat primaria oraşului situat la 160 de km de Budapesta.

Diverşi oameni de afaceri americani contribuie cu zeci de milioane de dolari.

În total, s-au strâns 700 de milioane de euro, în primele ore de la dezastrul înregistrat la Catedrala pariziană Notre-Dame.