Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron vrea să reconstruiască Notre-Dame în 5 ani

macron.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron la palatul Elysée, 16 aprilie 2019
Presedintele francez Emmanuel Macron la palatul Elysée, 16 aprilie 2019
Sursa imaginii: 
Palatul Elysée

24 de ore după incendiul care a distrus o mare parte a catedralei Notre-Dame din Paris, Emmanuel Macron s-a adresat francezilor. Preşedintele Franţei a ţinut un scurt  discurs radio-televizat în care şi-a propus ca Notre-Dame să fie reconstruită în 5 ani.

Intr-o alocuţiune radio-televizată de 6 minute, anunţată doar cu două ore înainte de difuzarea ei pe mediile naţionale, Emmanuel Macron a dorit să se adreseze compatrioţilor săi pe un singur subiect: Notre-Dame.

"Suntem un popor de constructori. Avem atâtea de reconstruit. Da, vom reconstrui catedrala Notre-Dame şi mai frumoasă şi vreau ca acest lucru să fie terminat în următorii 5 ani. Putem face asta" a promis Emmanuel Macron. Cinci ani înseamnă 2024, anul Jocurilor olimpice de vară care vor fi găzduite de Paris.

In discursul său, rostit pe un ton uşor patetic, cu profunde şi variate intonaţii în voce, preşedintele Franţei a adus un omagiu şi pompierilor care au luptat cu flăcările timp de mai bine de 15 ore. Nu au fost uitaţi din discursul prezidenţial nici poliţiştii, cadrele medicale, donatorii care au promis bani pentru reconstrucţie dar nici oamenii de rând, francezi sau străini, care au asistat cu durere în suflet la acest dezastru.

"Ne revine să regăsim firul proiectului nostru naţional, cel care ne-a făcut, care ne uneşte: un proiect uman, francez cu pasiune" şi-a conchis Emmanuel discursul către naţiune rostit marţi seara, la doar 24 de ore după declanşarea incendiului de la catedrala Notre-Dame.

 
Emmanuel Macron vrea să reconstruiască Notre-Dame în 5 ani