
Special Paris
Concurs internaţional pentru reconstrucţia Notre-Dame
pagubele_inregistrate_in_urma_incediului_de_luni_seara_de_la_catedrala_notre-dame_de_paris_sunt_importante._evaluarea_cat_mai_exacta_ar_putea_dura_cateva_luni.jpg

Concursul internaţional de arhitectură va permite găsirea unui răspuns la întrebarea dacă ar trebui reconstruită o turlă identică cu cea care s-a prăbuşit în incendiu, şi care data din secolul XVIII, ori, ar trebui realizată una nouă, adaptată tehnicilor epocii în care trăim, explică premierul Edouard Philippe.
În istorie va rămâne scris că pompierii din Paris au salvat Notre-Dame şi tezaurul istoric şi spiritual al catedralei, a explicat premierul adăugând că nu a fost încă stabilit costul total al şantierului. Dar, francezii vor fi încurajaţi să sprijine financiar aceste lucrări, spune Edouard Philippe:
“Săptămâna viitoare vom prezenta în Consiliul de Miniştri un proiect de lege care va da un cadru legal participării la subscripţia naţională lansată de preşedintele ţării. Acest proiect de lege va preciza garanţiile de transparenţă şi de bună gestiune a donaţiilor. O responsabilitate pe care o vom încredinţa unui comitet ce va fi prezidat de preşedintele Curţii de Conturi şi de preşedinţii Comisiilor de Finanţe şi Cultură din cele două camere ale parlamentului. Fiecare euro alocat pentru reconstrucţia Notre-Dame va fi folosit în acest scop şi nu pentru altceva. Proiectul de lege prevede că francezii care vor efectua o donaţie pentru reconstrucţia catedralei, vor beneficia de o reducere importantă a impozitului pe venit: de 75% pentru donaţiile ce nu depăşesc 1.000 de euro şi de 66% pentru sumele de peste o mie de euro. Societăţile vor beneficia de aceleaşi reduceri de impozit pentru mecenat ca şi până acum astfel că legea existentă nu va fi modificată. “
Între timp, la Palatul Elysée, preşedintele Emmanuel Macron a prezidat prima reuniune privind deschiderea şantierului de la catedrala Notre-Dame, alături de premier şi de alte personalităţi: ministrul de Externe, ministrul de Finanţe, cel de Interne şi cel al Culturii, directoarea generală a UNESCO, primăriţa Parisului, responsabilii pentru patrimoniul francez şi a monumentelor naţionale, arhitecta şefă a clădirilor din Franţa dar şi responsabilii catedralei Notre-Dame şi a vicariatului din Paris.
Preşedintele a avansat deja şi o cifră: el promite reconstrucţia părţilor distruse în incediul de luni seara, în cinci ani.
Totuşi, punctul său de vedere nu este deloc unul unanim. Pronosticurile sunt dintre cele mai variabile. Potrivit animatorului de televiziune Stéphane Bern, căruia Emmanuel Macron i-a încredinţat misiunea salvării patrimoniului francez, vor fi necesari între zece şi 20 de ani pentru restaurarea completă a Notre-Dame.
Viitorul şantier ar costa peste un miliard de euro
Până acum există deja promisiunea unui miliard de euro, din partea unor donatori particulari, în mare parte dar şi din partea unor companii. În plus, unele persoane private au anunţat că renunţă la ajutorul fiscal promis de premier.
Cifra lucrărilor a fost avansată de celebrul arhitect Jean-Michel Wilmotte. Mult mai prudent, directorul general-adjunct de la UNESCO, Ernesto Ottone spune că « este mult prea devreme pentru a se cunoaşte de cât timp va fi necesar pentru reconstrucţie ».
RFI a stat de vorbă cu Jean Paul Midant - istoric, specialist în arhitectură, despre cât de realist poate fi termenul de cinci ani: “Cred că dacă vrem, putem, bineînţeles. În plus există promisiunea unei sume importante de bani iar atunci când avem cu ce finanţa, se poate merge repede. Nu cunosc în ce stare se află catedrala, va trebui făcută o evaluare cât mai precisă a pagubelor dar cred că este posibil ca edificiul să fie deschis publicului şi asta destul de repede. Mai cred că este posibil ca liturghiile să fie reluate aici cât mai curând. Nu ştiu dacă este posibil ca ea să renască în cinci ani dar ştiu că francezii îşi doresc să se întâmple cât mai repede.”
Operele de artă din Notre-Dame sunt transportate în rezervele Louvre
Ministrul Culturii, Franck Riester se ocupă de transferul importantelor opere de artă din catedrala Notre-Dame. Aceste obiecte preţioase vor fi depozitate în muzeul Louvre: “Bunurile cele mai preţioase, în special coroana de spini care se presupune că a stat pe capul lui Iisus Hristos şi tunica Sfântului Louis au fost depozitate în Primăria Capitalei. Restul operelor de artă au fost depozitate la muzeul Louvre. Cât priveşte marile picturi ale catedralei, ele vor fi colectate vineri şi transportate la Louvre. Se pare că ele nu au fost deteriorate de incendiu dar este posibil să fie afectate de fum ori de apă. Aşadar, ele vor fi transportate în securitate în rezervele Louvre. Aici vor fi protejate, conservate, restaurate. Apoi, tot ca operă de artă, se pune şi problema marilor roze – impresionantele vitralii. Cea din sud şi cea din nord se pare, la prima evaluare, că nu au suferit pagube catastrofice. Pentru din vest însă, este necesar să primim autorizaţia din partea pompierilor pentru a retrage această operă. »
Anchetatorii sunt în continuare rezervaţi în ceea ce priveşte cauza incendiului care a devastat Notre-Dame. Lucrători ai celor patru societăţi implicate în lucrările de restaurare a edificiului şi care au fost prezenţi luni pe şantier au fost primii audiaţi. 50 de anchetatori au fost mobilizaţi pentru acest dosar deschis pentru « distrugere involuntară prin incendiu ».