Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Hugo, scriitorul care a "salvat" Catedrala Notre-Dame în 1831

hugo.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Archives

Un uluitor fenomen literar s-a produs în Franţa după incendiul de la Notre-Dame: zeci de mii de francezi vor să citească (sau să recitească) romanul "Notre-Dame de Paris" de Victor Hugo. "Cînd emoţia este prea puternică, francezilor le place să se refugieze în literatură pentru a căuta consolare sau pentru a înţelege mai bine lumea", scria acum cîteva zile cotidianul Le Figaro. Romanul se află în prezent în topul vînzărilor şi multe librării au anunţat epuizarea stocului.

"Notre-Dame de Paris" este unul din romanele-far ale lui Victor Hugo şi ale secolului al XIX-lea. Povestea frumoasei Esmeralda şi a hidosului Quasimodo a avut un succes enorm în epocă dar şi mai tîrziu, iar faptul că unul dintre locurile principale ale acţiunii este catedrala Notre-Dame i-a adus acesteia o faimă universală. Apărut în 1831, romanul s-a aflat la originea unei mişcări de reconciliere a publicului cu Evul Mediu, şi a "salvat" de fapt catedrala care se afla într-o stare jalnică, aproape de abandonare.

Revoluţia din 1789 a fost cît pe ce să-i fie fatală Catedralei Notre-Dame, ea a scăpat ca prin minune de demolare. În 1830 ea a fost din nou "agresată" şi jefuită într-un alt context revoluţionar. Victor Hugo, însă, prin arta cu care a descris catedrala a reuşit un lucru cu totul special: să le redeschidă oamenilor gustul pentru evul Mediu, pentru monumentele medievale şi pentru o lume pe care iluminismul o aruncase de fapt la pubela istoriei.

O întreagă mişcare romantică a început să aprecieze ruinele şi să-şi hrănească imaginaţia cu monumentele secolelor trecute, mai toate aflate însă într-o stare critică. Romanul "Notre-Dame de Paris" a avut un succes atît de mare încît în Franţa a fost creat un serviciu al monumentelor, serviciu condus din 1834 de un poet, Prosper Mérimée. Acesta l-a însărcinat apoi pe arhitectul Viollet-Le-Duc cu renovarea catedralei Notre-Dame, operaţiune care a durat aproape trei decenii.

Nu întîmplător deci se spune că în prima jumătate a secolului al XIX-lea romancierul Victor Hugo a fost cel care a "salvat" Catedrala Notre-Dame.

Multe lume şi-a amintit însă, după drama petrecută acum cîteva zile, luni 15 aprilie, şi de pasajul în care Victor Hugo îşi imaginează catedrala cuprinsă de flăcări. Ceea ce în roman este pură ficţiune a devenit, din păcate, pură realitate.

Miercuri 17 aprilie, în cadrul emisiunii literare "La grande librairie" de pe postul de televiziune France 5 (animată de criticul François Busnel)  un actor a fost invitat să citească exact acest pasaj, în care Hugo îşi imaginează incendiul. Unii comentatori vorbesc de premoniţie, ca şi cum Victor Hugo ar fi descris în 1831 ceea ce urma să petreacă pe 15 aprilie 2019.

Victor Hugo contribuie însă şi astăzi, prin cartea sa, la salvarea catedralei. Editura Gallimard anunţă reeditarea romanului "Notre-Dame de Paris" urmînd ca toate beneficiile să fie oferite pentru reconstruirea catedralei Notre-Dame.