Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Mii de pelerini catolici s-au rugat, în Vinerea Mare, în apropiere de Notre-Dame

vestele_galbene_vor_sa_protesteze_la_notre-dame_sambata_in_conditiile_in_care_exista_o_interdictie_de_manifestatie_pentru_champs-elysees_si_notre_-dame.jpg

Vestele galbene vor sa protesteze la Notre-Dame sâmbata în conditiile în care exista o interdictie de manifestatie pentru Champs-Elysées si Notre -Dame.
Vestele galbene vor sa protesteze la Notre-Dame sâmbata în conditiile în care exista o interdictie de manifestatie pentru Champs-Elysées si Notre -Dame.
Image source: 
Darío, El Imparcial

Mii de pelerini catolici s-au rugat astăzi, în Vinerea Mare, în apropiere de Notre-Dame. Astăzi, în mod normal, urma să fie scoasă pentru închinare, în Notre-Dame de Paris, coroana de spini care se presupune că a stat pe capul lui Iisus Hristos, un cui cu care ar fi fost răstignit şi o bucată din lemnul crucii. Toate acestea erau păstrate în Catedrala Notre-Dame – edificiu care a suferit pagube importante în urma puternicului incendiu care a distrus acoperişul şi turla, veche din secolul XVIII.

Catolicii au fost invitaţi să celebreze sărbătoarea Paştilor, sâmbătă noaptea, la Biserica Saint-Sulpice din Paris.

Invitaţia a fost lansată de Michel Aupetit, arhiepiscopul Bisericii Catolice din Paris, pentru că în Catedrala Notre-Dame nu va putea fi organizată celebra Liturghie pascală la care participau an de an mii de credincioşi veniţi din toate colţurile lumii.

Duminică, liturghia pascală va avea loc la Biserica Catolică Saint-Eustache, situată în arondismentul 1 din Paris, unde de altfel se va afla şi arhiepiscopul Michel Aupetit. Două mii de persoane sunt aşteptate pentru această celebrare, printre care multe oficialităţi.

Arhiepiscopul Bisericii Catolice din Paris spune că «sâmbătă şi duminică va fi ocazia pentru ca francezii să îşi manifeste unitatea şi credinţa în viitor". « Ïntreg Parisul se roagă, toate bisericile sunt deschise şi au loc procesiuni. Ïmpreună suntem uniţi, uniţi în această tristeţe care şi-a pus amprenta asupra noastră, asupra Franţei şi a lumii întregi », a declarat arhiepiescopul Michel Aupetit.

"Va trebui nu doar reconstruită catedrala", este de părere arhiepiscopul, dar şi  "biserica catolică, al cărui chip este rănit” şi a invitat catolicii să aşeze în ferestrele lor, sâmbătă noapte, când catolicii celebrează ïnvierea lui Iisus Hristos, o lumănare aprinsă.

Evenimentul de la Notre-Dame ţine în suspans, de luni, membrii mişcării Vestele galbene. Preşedintele Emmanuel Macron urma să ţină luni seară, când a izbucnit incendiul de la Catedrala Notre-Dame, un discurs în care oferea francezilor răspunsurile la marea dezbatere, derulată în ultimele trei luni în întreaga Franţă dar şi la criza declanşată de Vestele galbene.

Discursul a fost amânat din cauza incendiului. La fel şi conferinţa de presă ce fusese planificată tot pentru săptămâna aceasta şi în care preşedintele urma să detalize şantierele pe care doreşte să le înceapă, ca răspuns la manifestaţiile ce au loc sâmbătă de sâmbătă în Paris şi în toate marile oraşe ale Franţei, încă de la finele anului trecut.

Protestele s-au soldat de fiecare dată cu importante pagube materiale – vitrinele mai multor magazine ori bănci au fost sparte iar obiecte distruse, autoturisme au fost incendiate.

Motiv pentru care, pentru acest week-end, mai bine de 60.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi  în întreaga ţară pentru un nou protest al Vestelor galbene. Ministrul de Interne, Christophe Castaner se aşteaptă ca printre manifestanţi să se afle şi aceşti «spărgători» şi "ultraşi". . Chiar dacă o zonă importantă din jurul catedralei Notre-Dame este închisă publicului de luni seara, staţii de metrou spre exemplu dar şi mai multe străzi, există totuşi manifestanţi care doresc să protesteze chiar aici, spune ministrul Castaner :

« Din informaţiile de care dispunem şi de această dată vor fi « spărgători » la protestul din Paris, în mod special. Protestatarii nu au fost deloc impresionaţi de ceea ce s-a întâmplat la Notre-Dame. Din contră, unii incită pe internet să protesteze chiar pe cheiul Senei, în apropierea catedralei distruse de incendiu. Ne putem aştepta ca sâmbătă, “spărgătorii” să caute încă o dată să creeze probleme. Ameninţarea este serioasă şi am mobilizat un dispozitiv important de forţe de ordine.”

În Paris, două sectoare au fost interzise manifestaţiilor de sâmbătă: Champs-Elysées şi Notre-Dame. Iar vineri seara, preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că va susţine o conferinţă de presă joi, 25 aprilie, în care va oferi răspunsurile la marea dezbatere naţională.