Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul japonez Shinzo Abe la Paris

25ced4c471efd0c06795a6ef2d71aec285a2df7c.jpg

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi primul ministru japonez Shinzo Abe la reuniunea G20 din Argentina, pe 30 noiembrie  2018.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi primul ministru japonez Shinzo Abe la reuniunea G20 din Argentina, pe 30 noiembrie 2018.
Image source: 
POOL/AFP

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl primeşte marţi 23 aprilie, la Palatul Elyséee, pe primul ministru japonez, Shinzo Abe. Vizita intervine într-un moment "sensibil", arată Agenţia France Presse, mai precis în plină afacere Carlos Gohsn. Fostul patron al constructorilor de automobile Renault şi Nissan, care are cetăţenie libaneză dar şi franceză, a fost inculpat în Japonia pentru o serie întreagă malversaţiuni financiare.

Japonezii îi reproşează mai multe lucruri grave lui Carlos Gohsn, în primul rînd faptul că ar fi manevrat astfel încît să ajungă în conturile sale mai multe milioane de dolari din conturile intreprinderilor pe care le conducea. Arestat de japonezi, eliberat pe cauţiune, arestat din nou, acest patron care îşi permitea multe gesturi extravagante nu prea poate acum conta pe nimeni pentru a fi extras din mîinile justiţiei japoneze. Soţia sa, care are naţionalitate americană, încearcă acum să ceară ajutorul preşedintelui Donald Trump, pe motivul că soţul ei ar fi victima unui complot.

În orice caz, Donald Trump va avea în curînd ocazia să discute cu primul ministru japonez, pentru că acesta se află de fapt într-un turneu destinat să pregătească viitoarele întîlniri ale grupului G20 şi G7. Sunt subiecte abordate şi la Paris, mai ales în contextul în care Franţa preia preşedinţia grupului G7. Viitorul summit G20 va avea loc la Osaka la sfîrşitul lunii iunie, iar viitorul summit G7 la avea loc la Biarritz la sfîrşitul lunii august.   

In cursul sejurului său european Shinzo Abe se va mai duce în Italia, în Belgia şi în Slovacia, urmînd apoi să treacă oceanul Atlantic pentru alte două etape, Statele Unite şi Canada.

Franţa şi Japonia continuă să aprofundeze un parteneriat industrial şi comercial, dar şi cultural. În 2018 s-a derulat un an cultural al Japoniei în Franţa, iar în 2021 urmează să se deruleze un sezon cultural francez în Japonia. Japonezii apreciază mult cultura franceză, precum şi arta de a trăi hexagonală, iar Franţa, pentru ei, este un imens muzeu în aer liber.