Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina: preşedintele Volodimir Zelenski sau trecerea de la ficţiune la realitate

2019-04-21t173848z_1768843974_rc142933b740_rtrmadp_3_ukraine-election-zelenskiy-reax_0.jpg

Volodimir Zelenski la Kiev, pe 21 aprilie 2019.
Volodimir Zelenski la Kiev, pe 21 aprilie 2019.
Image source: 
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Cel de-al şaselea preşedinte al Ucrainei independente are 41 de ani, se numeşte Volodimir Zelenski, este actor de profesie şi a cîştigat alegerile cu un scor impresionant: peste 73 la sută din voturi. Principalii responsabili ai Uniunii Europene l-au felicitat pentru performanţa sa şi subliniază că scrutinul din Ucraina a respectat toate criteriile democraţiei. Dorinţa poporului ucrainean de a întoarce pagina unui "sistem" politic marcat de corupţie este evidentă. Va reuşi însă fostul actor, novice în politică, să ducă la bun sfîrşit acest gigantic şantier?

“Un salt în necunoscut.” Iată o expresie care revine în numeroase analize făcute în Franţa. Ucrainenii au preferat deci “un salt în necunoscut”, riscul unei aventuri politice decît menţinerea unui sistem reprezentat de fostul preşedinte, oligarhul şi miliardarul Petro Poroşenko.  

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a numărat printre primii şefi de stat străini care l-au felicitat pe Zelenski. Să precizăm că ambii fac parte din aceeaşi generaţie, deşi au avut un parcurs profesional total diferit. Emmanuel Macron mai este şi singurul lider străin care l-a primit pe Zelenski la ora la care acesta se afla încă în campanie electorală, evenimentul s-a produs pe data de 12 aprilie. Reamintesc că Franţa, alături de Germania, şi-a asumat misiunea de mediator în contextul conflictului dintre Ucraina şi Rusia, soldat, în ultimii cinci ani, cu 13 000 de morţi.

Noul preşedinte ucrainean poate deci conta pe ajutorul Franţei, dar şi pe cel al Uniunii Europene, în aplicarea programului său, chiar dacă acesta rămîne vag în unele privinţe… Intenţiile sale sunt însă cît se poate de salutare: continuarea parteneriatului cu Uniunea Europeană, eradicarea corupţiei, relansarea procesului de pace cu Rusia, ameliorarea vieţii ucrainenilor care sunt printre cei mai săraci din Europa… Printre altele el a anunţat şi ceva care îi interesează pe românii din Ucraina, şi anume o atitudine mai puţin naţionalistă faţă de minorităţi.

Numai intenţii bune, nimic de spus. Cotidianul le Monde se întreabă însă dacă nu cumva tot acest discurs nu ţine de o nouă formă de populism, "populismul simpatic".

Intrucît programul său a fost vag, mai toată lumea s-a identificat măcar cu unele dintre propunerile sale, mai scrie Le Monde, ziar care mai observă că Zelenski vrea să termine cu sistemul oligarhilor, dar că şi în spatele său se află un oligarh, un anume Ihor Kolomoisko.

Ucrainenii au votat deci masiv pentru un novice în politică prelungind o tendinaţă "degajistă" care se manifestă pe plan internaţional. În mai multe ţări, cum ar fi Algeria sau Sudan, mulţimile au ieşit în stradă pentru a le spune "degajă!" unor şefi încrustaţi de mult la putere. În cazul Ucrainei însă un întreg "sistem" este invitat să iasă din istorie…

Votînd pentru Zelenski ucrainenii au votat pentru o speranţă profundă dar şi pentru o figură familiară care îi face de multă vreme să rîdă şi să fantasmeze asupra unei lumi mai bune. Citez tot din Le Monde: "Volodimir Zelenski nu este de loc necunoscut publicului. Născut într-o familie evreaiscă din Krîvîi Rih, în centrul rusofon şi industrial al Ucrainei, el a fost acompaniatorul multor familii încă de la primii săi paşi de umorist făcuţi pe scenă şi la televiziune, în urmă cu douăzeci de ani. (…) Scriind şi încarnînd rolul principal în serialul de succes Servitorul poporului, în care un profesor de istorie este propulsat preşedinte pentru a curăţa ţara de corupţie, Zelenski le-a dat milioanelor de ucraineni sentimentul că politica ar putea să fie făcută şi altfel…"

In primii săi paşi ca preşedinte real Zelenski beneficiază deja de un sprijin solid în interior şi pe plan internaţional. El are însă în faţa sa şi adversari extrem de puternici, vizibili şi invizibili, o veritabilă "haită de lupi" după cum spune o pensionară de la Kiev, citată de Agenţia France Presse.