Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia şi Coreea de Nord: summit anunţat la Vladivostok

270318-train-kim-m.jpg

Misteriosul tren verde al dinastiei Kim.
Misteriosul tren verde al dinastiei Kim.
Image source: 
Jung Yeon-je, AFP

La Vladivostok urmează să aibă loc săptămîna aceasta o întîlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său nord coreean Kim Jong Un. Ca de obicei, detaliile legate de deplasările (cu trenul) ale liderului nord-coreean sunt ţinute secret. Kim Jong Un se va vedea cu Putin fie miercuri 24 fie joi 25 aprilie, arată Agenţia France Presse. Se ştiu însă mai multe lucruri despre motivele acestei vizite.

Kim Jong Un doreşte de fapt să reia dialogul şi să adîncească relaţiile cu un aliat istoric, dar care în ultimele decenii a fost oarecum pus pe planul al doilea, sau pur şi simplu ignorat. Corespondentul Agenţiei France Presse la Fenian arată într-o depeşă că şefului suprem al Coreii de Nord nu-i convine să depindă exclusiv de China, pînă acum principalul său protector. Iar ultima întîlnire a lui Kim Jong Un cu Donald Trump, care a fost un fiasco total, îl determină pe liderul nord corean să-şi extindă cercul de “aliaţi”. Reamintim că dialogul dintre Coreea de Nord şi Statele Unite în privinţa programului nuclerar nord-coreean, după cîteva episoade mediatice excesive, s-a împotmolit total.

Agenţia France Presse reaminteşte însă că dinastia comunistă Kim a fost instalată la putere de Uniunea Sovietică, în contextul celui de-al doilea război mondial. La Fenian există un monument dedicat “frăţiei de arme” dintre sovietici şi coreeni, care au luptat împreună pentru eliberarea Coreii de sub dominaţia japonezilor.

Să mai notăm că primele instalaţii nucleare le-au fost furnizate nord-coreenilor de către ruşi, în 1965. Multă vreme de altfel Uniunea Sovietică a fost şi principalul partener economic al Coreii de Nord, China preluînd ştafeta abia după căderea comunismului în estul Europei şi la Moscova.

Relaţiile Coreii de Nord cu cei doi giganţi rămîn însă marcate de un anumit joc politic, de căutare a unor echilibre care să servească în primul rînd supravieţuirea regimului comunist şi a dinastiei Kim. Unul din principiile familiei Kim este acela de a nu depinde de un singur aliat, afirmă un expert sud-coreean, citat de France Presse.