Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Algeria: ofensivă judiciară împotriva unor patroni şi miliardari

20190322-algerie-slogan-m.jpg

Manifestanţii algerieni nu sunt lipsiţi de umor…
Manifestanţii algerieni nu sunt lipsiţi de umor…
Image source: 
NadirHamdad (Twitter)

Algerienii, care au reuşit să se debaraseze de preşedintele Abdelaziz Bouteflika, continuă să manifesteze în fiecare vineri, nemulţumiţi în special de data stabilită de preşedintele interimar pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. In paralel justiţia a început să se intereseze de unii patroni şi miliardari care au profitat din plin de vechiul clan aflat la putere.

Viitoarele alegeri prezidenţiale sunt programate pentru data de 4 iulie, dar algerienii nu au încredere în preşedintele interimar Abdelkadar Bensalah, veche figură a fostului clan Bouteflika. Oamenii care s-au aflat în inima vechiului sistem nu pot garanta un scrutin liber şi echitabil, iată ce cred cei mai mulţi algerieni.

In schimb populaţia aprobă ofensiva judiciară lansată împotriva unor patroni cu o enormă influenţă în anii cît s-a aflat la putere Bouteflika. Cel mai bogat om al ţării, Issad Rebrab, patronul unui conglomerat cu 18 000 de salariaţi, se află în stare de arest. Averea sa este evaluată la trei miliarde şase sute de milioane de dolari, fiind a şasea din Africa.

Patronul unei mari firme de stat specializată în hidrocarburi, Sonatrach, a fost demis.

Sunt arestaţi şi trei fraţi din familia Kouninef, foarte influentă, apropiată de Saïd Bouteflika, fratele fostului preşedinte. Împotriva celor trei fraţi sunt formulate multe acuzaţii, de la trafic de influenţă la malversaţiuni contractuale.

Studenţii rămîn foarte mobilizaţi în Algeria şi au manifestat din nou marţi 23 aprilie. După ce timp de trei luni sloganul principal al manifestanţilor a fost "Bouteflika, dégage!", acum populaţia strigă "Système, dégage!"

Cei care vor să construiască o nouă Algerie ştiu însă că au în faţa lor numeroşi adversari, începînd cu oamenii vechiului sistem şi continuînd cu islamiştii care visează la o republică islamică. Editorialistul şi scriitorul algerian Kamel Daoud explică în mai multe articole publicate în Franţa că transformarea Algeriei într-un stat de drept este un şantier enorm, pentru că practic trebuie eradicat un regat tentacular al clientelismului şi al corupţiei instituţionalizate.