Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbateri în Europa în perspectiva alegerilor de pe 26 mai

grand_debat_europeen_0.jpg

Raphaël Glucksmann, François-Xavier Bellamy, Jordan Bardella, Manon Aubry, Nathalie Loiseau et Yannick Jadot - capete de lista în Franta
Raphaël Glucksmann, François-Xavier Bellamy, Jordan Bardella, Manon Aubry, Nathalie Loiseau et Yannick Jadot - capete de lista în Franta
Sursa imaginii: 
AFP/REUTERS/RFI

Incendiul de la Notre-Dame a relansat în mai multe ţări europene dezbatera legată de identitatea creştină e Europei, în contextul alegerilor europene de pe 26 mai. În Franţa subiectul este abordat de liderul dreptei care se arată din ce în ce mai combativ în campania sa pentru scrutinul european. Luăm în cele ce urmează pulsul dezbaterilor în Franţa dar şi în alte ţări pentru că diversele formaţiuni politice nu au aceleaşi priorităţi.

O Europă “a civilizaţiei şi a identităţii”, iată la ce aspiră Laurent Wauquiez, liderul partidului conservator “Republicanii”. Luînd cuvîntul marţi la o reuniune în Normandia, Laurent Wauquiez a mai spus următoarele: "O civilizaţie înseamnă în primul rînd frontiere. Trebuie să tragem învăţămintele care se impun din extinderea la nesfîrşit a Europei. (…) Europa este, bineînţeles şi tradiţia iudeo-creştină, această tradiţie creştină care a făcut să se maturizeze, încetul cu încetul, sensul demnităţii umane."

Liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, acordă un lung interviu în cotidianul Libération şi afirmă clar că vrea să unească toate sensibilităţile stîngii în jurul programului său. El visează la o modificare profundă a modelului economic european. Citez din analiza sa: "Chestiunea centrală este aceea a tratatelor care organizează Europa. Pentru a ieşi din aceste tratate trebuie să construim adeziunea la un nou proiect. Ori, evoluţia capitalismului a atomizat societatea, formele obişnuite de reprezentare au explodat. Dovadă starea în care au ajuns partidele tradiţionale. Cert, a apărut o nouă conştiinţă care readuce în prim plan ideea schimbării globale,  conştiinţa ecologică. Mulţi au înţeles că economia productivistă duce la catastrofă".

Sigur, putem sau nu să fim de acord cu aceste idei, dar trebuie să recunoaştem că aceste discursuri ne readuc pe terenul dezbaterii de fond.

Interesant mi se pare şi ceea ce spune despre Europa şi despre ţara sa regizorul polonez Krzysztof Warlikowski, care a avut recent la Opera Bastilia o premieră cu “Lady Macbeth din Mzensk” după Sostakovici. El consideră că Europa este adormită în prezent, şi are cuvinte extrem de critice atît faţă de puterea de la Varşovia cît şi faţă de biserica catolică poloneză. Citez din interviul său acordat cotidianului Le Monde: “Chiar şi acum, 78 la sută dintre polonezi sunt pro-europeni. Polonia este însă un mare paradox pentru că guvernul actual a fost ales de numai 18 la sută din electorat, pentru că Polonia nu s-a mobilizat la vot. (…) Pe de altă parte noi suntem într-o fază de regres din cauza bisericii. (…) Să nu uităm că elitele intelectuale şi muncitoreşti sunt infiltrate de Biserica catolică. (…) În Polonia, unde orice critică este interzisă, trebuie să ne batem. Pentru că arta şi cultura sunt demersuri critice.”

Speră oare Kryzstof Warlikowski ca Uniunea Europeană să rămînă în continuare “vigilentă” faţă de regimurile care, în Europa răsăriteană, încep să se îndepărteze de unele valori ale democraţiei? Sunt convins că da, şi în viitor Europa va mai fi confruntată cu această problemă. Personal sunt convins că dacă unele ţări din Est ar ieşi din Uniunea Europeană, după modelul Brexit-ului, în şase luni ele ar deveni conlonii ale Rusiei sau, şi mai rău, ar deveni nişte state mafiot-totalitare.

Cotidianul Le Figaro publică un articol despre o problemă care îi preocupă pe spanioli: depopularea unor regiuni rurale. Spania a cunoscut mai mule exoduri rurale, explică realizatorii dosarului: în secolul al XIX-lea unele regiuni au fost lovite de filoxeră, epidemie care a distrus culturile. In secolul al XX-lea a fost războiul civil şi franchismul, apoi industrializarea rapidă a ţării. Intrarea Spaniei în Uniunea Europeană a dus însă şi ea la ruinarea micilor producători, mai arată Le Figaro.

Iată doar un mic eşantion din problemele europenilor, tot atîtea motive să reflectăm la ceea ce ar trebui să fie viitoarea Europă. Mai semnalez intrarea în campanie, pentru alegerile europene, a Partidului Popular European. Germanul Manfred Weber, cap de listă al acestei formaţiuni, şi-a lansat campania la Atena, pentru a aminti Europei că acolo, în Grecia, s-a născut democraţia. Manfred Weber, care speră să-l înlocuiască pe Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene, lansează din Atena plină de simboluri un apel la “unitatea Europei”.