Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China şi "noile drumuri ale mătăsii" care provoacă unele angoase

silk_road-china.png

Sursa imaginii: 
Reuters

China a organizat cu mare pompă un nou "summit", al doilea de acest tip, destinat să accelereze punerea în practică a vastului său proiect numit “noile drumuri ale mătăsii". 5000 de invitaţi vor participa la discuţii şi la diverse alte celebrări, timp de trei zile, începînd de vineri 26 aprilie. Sunt prezente la Pekin delegaţii din o sută de ţări şi în jur de 40 de şefi de stat, printre care preşedintele rus Vladimir Putin şi şeful guvernului italian Giuseppe Conte. Din partea Franţei participă ministrul de externe Jean Yves Le Drian.

China îşi continuă de fapt, imperturbabilă, prin care ar urma să ia locul Americii ca primă putere economică a lumii. O strategie concepută de preşedintele Xi Jinping, dezvăluită pentru prima dată în 2013. Poate nu greşim dacă spunem că gigantul chinez ţese un fel de pînză de păianjen în jurul lumii. O pînză de păianjen formată din şosele, căi ferate, poduri, linii aeriene, porturi, conducte de gaz şi de petrol, reţele de comunicaţii, zone industriale. Pe toate aceste “drumuri ale mătăsii” ar uma să circule în primul rînd produsele chineze, serviciile furnizate de china, tehnologie chineză, capitaluri chinze şi, nu în ultimul rînd, o anumită concepţie asupra lumii care este chineză.

Peste 170 de acorduri a fost deja semnante de China cu diverse ţări şi organizaţii internaţionale în vederea concretizării acestui proiect sprijinit cu sume gigantice. Mulţi observatori spun că acest proiect va schimba faţa lumii şi va însemna hegemonia Chinei, dacă va fi dus la bun sfîrşit. Semnalele de alarmă în această ultimă privinţă sunt numeroase, cele mai multe venind din Occident. Este greu de crezut, de exemplu, că Statele Unite vor rămîne cu braţele încrucişate şi că vor accepta să piardă o supremaţie pe care o exercită de aproape o sută de ani.  

Atuu-rile Chinei sunt însă importante. În Africa şi în Asia, ba chiar şi în Europa, multe ţări consideră că au numai de cîştigat asociindu-se acestui proiect. China plăteşte, oferă locuri de muncă şi nu pune… întrebări. Nu întîmplător ea se înţelege bine cu fostele republici sovietice din Asia de sud-est care sunt tot atîtea dictaturi sau puteri autoritare. Si în Africa proiectele chineze sunt sprijinite de ţări care nu mai cred în promisiunile de prosperitate ale Occidentului. În Europa 16 ţări din est şi din sud au întins mîna Chinei şi formează acum un fel de grup 16+1.

Directoarea Fondului Monetar Internaţional, doamna Christine Lagarde, care a făcut deplasarea la Pekin, cere autorităţilor chineze să nu uite de aspectele ecologice ale proiectului şi de transparenţă în materie de investiţii. Cînd China anunţă mii de miliarde de dolari disponibili pentru acest proiect aceasta nu înseamnă că banii sunt oferiţi, ci că partenerii chinezilor se îndatorează pentru a putea participa la operaţiune. Iar atunci cînd nu pot plăti datoria automat ceea ce s-a construit pe teritoriul lor devine proprietatea Chinei. Malaezia si Tahilanda, de exemplu, au îngheţat mai multe proiecte feroviare lansate iniţial cu China tocmai din cauza acestei primejdii.

Investiţiile masive ale chinezilor în Europa sunt văzută şi ca un element susceptibil să provoace, treptat, o dezagragre a Uniunii Europene. Personal mă întreb de ce, de la extinderea Uniunii Europene spre est, Bruxelles-ul nu a conceput el nişte "drumuri ale mătăsii" autohtone, cu infrastructuri susceptibile să sudeze pe vechiul continent Estul şi Vestul, Nordul şi Sudul… Oare trebuie să aştepte ţările din estul Europei ca pînza de păianjen a gigantului chinez să ajungă pînă la ele pentru a se bucura de o mai mare prosperitate? Discursul de mîine al preşedintelui Xi Jinping, care ca va deschide summit-ul, va fi scrutat de mulţi comentatori, şi vom reveni şi noi acest subiect.