Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: pe 1 Mai unii protestatari speră într-o "convergenţă a luptelor"

media.jpg

Mediile de informare sunt sistematic contestate de "vestele galbene"
Mediile de informare sunt sistematic contestate de "vestele galbene"
Sursa imaginii: 
Ludovic MARIN / AFP

Vestele galbene, care s-au mobilizat mai puţin sîmbăta trecută în Franţa, îşi anunţă intenţia de a fi prezente masiv pe străzi cu ocazia zilei de 1 Mai. Mai multe apeluri au fost lansate pentru o "convergenţă a luptelor".

Sîmbătă 27 aprilie "vestele galbene" au manifestat pentru a 24-a oară, iar în unele oraşe franceze lor li s-au alăturat sindicalişti comunişti purtînd veste roşii. Iar de Ziua Muncii s-ar putea ca şi alte sindicate de stînga să se mobilizeze pentru a manifesta împreună cu protestatarii în veste galbene, din dorinţa de a lansa un avertisment foarte serios guvernului.

Din punctul de vedere al acestor "veste" (galbene, roşii, sau de alte culori) anunţurile făcute de preşedintele Emmanuel Macron joi 25 aprilie sunt insuficiente. Pe Facebook circulă mesaje care îndeamnă pur şi simplu la insurecţie împotriva puterii, iar în această "perspectivă" unele "veste galbene" par a fi dispuse să se alieze şi cu "vestele negre", mai precis cu extremiştii de dreapta ai nebuloasei Black Blocs.

Mesaje halucinante circulă pe Internet, din care citez "Miercuri 1 Mai, Actul Final, Paris capitala răzmeriţei, apel la revoluţie, invitaţie pentru un întîi mai în galben şi în negru." Este greu de crezut că într-o ţară ca Franţa, într-o democraţie solidă precum cea franceză, astfel de mesaje extremiste sunt posibile. Din păcate ele tind să se banalizeze.

Personal consider că mediile de informare nu le denunţă suficient şi nu condamnă ideologia ambiguă a multor "electroni liberi", protestari fără partid şi fără sindicat. De altfel "vestele galbene" au încercat într-un fel să intimideze mai multe medii de informare iar sîmbătă 27 aprilie au ales la Paris un traseu care trecea prin faţa mai multor posturi de televiziune precum şi prin faţa Casei Radio de unde emit numeroase posturi de radio de stat.

Există în Franţa forţe de inspiraţie troţkistă, radicali de stînga şi extremişti de dreapta care, sub lozinca luptei anti-capitaliste doresc să distrugă şi democraţia. Cred că francezii ar trebui să observe acest lucru pînă nu este prea tîrziu.