Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noii eurodeputaţi sunt aşteptaţi cu dosare economice importante

parlamentul_european_strabourg.jpg

Parlamentul European, Strabourg.
Parlamentul European, Strabourg.
Sursa imaginii: 
AFP/Frederick Florin

Noii eurodeputaţi ce vor fi aleşi pe 26 mai vor avea mult de muncă încă de la bun început, scrie Le Figaro şi enumeră doar câteva dosare ce vor trebui tratate de noua echipă europeană. Va trebui încheiat războiul comercial cu americanii, votat bugetul Uniunii Europene şi combătută evaziunea fiscală.

Pentru început, europeenii vor trebui să se pună de acord în ceea ce priveşte Cadrul financiar plurianual al UE. Este un plan de cheltuieli care subliniază practic priorităţile financiare ale Uniunii pe mai mulţi ani. Este bugetul pe termen lung al Europei. Precedentul, spre exemplu, cuprinde perioada 2014 - 2020. Următorul buget ce trebuie votat se va întinde între 2021 – 2027. Subiectul nu este deloc unanim astfel că ar putea produce fracturi în condiţiile în care unele state vor bugete mai mari pentru anumite domenii.

La fel de complicat, prevăd analiştii citaţi de Le Figaro, va fi şi găsirea unui acord comercial cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump. Franţa nu acceptă condiţiile în care Comisia Europeană doreşte să negocieze cu americanii, aminteşte publicaţia, în timp ce Donald Trump multiplică ameninţările cu taxarea automobilelor, aeronauticii ori a vinului european. Iar dacă se va ajunge totuşi la un acord comercial între UE şi Statele Unite, Parlamentul va trebui să îl aprobe.

Un alt acord extrem de complicat este cel cu britanicii, pe fondul Brexit.

Apoi, eurodeputaţii vor duce mai departe lupta contra criminalităţii financiare printr-un mai bun schimb de informaţii între state şi crearea unei poliţii financiare a UE.

Europa va încerca totodată să reechilibreze raportul de forţe pe piaţa internetului : de la confidenţialitatea datelor la identificarea celor care folosesc acest domeniu, supravegherea conţinutului  – prevenţia şi difuzarea de informaţii cu caracter terorist pe internet, taxarea giganţilor de internet, inteligenţa artificială. Toate sunt dosare majore la care UE nu mai poate rămâne spectatoare, comentează Le Figaro.

Si nu în ultimul rând, un alt capitol extrem de important la care trebuiesc găsite soluţii: mediul. Reducerea de emisii poluante, a plasticului de folosinţă unică, protejarea ecosistemelor marine – Europa se implică pe toate fronturile pentru protecţia mediului.