Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Emmanuel Macron izolat în Europa?

europe.jpg

Preşedintele Emmanuel Macron
Preşedintele Emmanuel Macron
Image source: 
Ludovic MARIN / AFP

Vor începe oare francezii să se intereseze cu adevărat, după data de 1 Mai, şi de Europa? Iată o întrebare pe care şi-o pun mulţi editorialişti în Franţa. Campania pentru alegerile europene de pe 26 mai au fost, pînă acum, eclipsată de contestaţiile sociale ale vestelor galbene şi de dezbaterile în jurul lor crizelor interne din Franţa.

Editorialistul Jurek Kuczkiewicz a publicat săptămîna aceasta în cotidianul Le Figaro un articol în care arată că preşedintele Emmanuel Macron a început prin a-şi construi un adevărat prestigiu în Europa pentru a ajunge acum într-o postură de lider izolat.

Unde a greşit, deci, şeful statului francez? Cînd s-a poziţionat cu un ton intransigent faţă de Marea Britanie cerînd ca divorţul de Uniunea Europeană să se consume cît mai repede, chiar şi cu preţul unei rupturi fără acord? Cînd s-a opus acordului de liber-schimb pe care Bruxelles-ul ar vrea totuşi să-l semneze, chiar şi pe zone limitate, cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial? Sau este el victima unui refuz sistematic din partea germanilor, care nu vor să-i sprijine iniţiativele?

Jureck Kuczkiewicz face această interesantă observaţie în analiza sa: centrul de gravitate al Uniunii europene s-a deplasat în ultimele decenii. Franţa s-a aflat în inima dispozitivului atunci cînd a fost creată Piaţa Comună şi în perioada imediat următoare. Dar în prezent Germania se află în centrul unei zone economice performante care se întinde în nordul Europei, din Marea Britanie pînă în ţările Baltice. Editorialistul francez mai consideră că Emmanuel Macron a încercat să-şi impună ideile ca şi cum ele ar fi fost în mod evident cele mai bune, fără să fi încercat să-şi creeze nişte alianţe în Europa.

Sigur, Franţa apare ca un lider al ţărilor din sudul Europei. Numai că Germania este percepută acum ca fiind veritabilul motor al Uniunii Europene întrucît criza din 2008 a fost depăşită prin strategia impusă de Berlin.

Mai mult decît orice însă, Emmanuel Macron s-a văzut frînat de problemele sale interne. Într-un fel, europenii, şi mai ales Germania, i-au pus această condiţie: reuşita reformele sale interne pentru a deveni credibil pe plan european. S-ar putea ca Emmanuel Macron să fie liderul european care are dreptate singur în faţa tuturor, mai spune editorialistul francez. Ceea ce nu este însă suficient pentru a influenţa mersul Europei.