Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia: noua "eră a armoniei" va fi confruntată cu multe probleme

japon-ere-reiwa.jpeg

Noul împărat al Japoniei, Naruhito
Noul împărat al Japoniei, Naruhito
Image source: 
AFP

Începînd cu data de 1 Mai Japonia intră într-o nouă "eră" cu un nou împărat, Naruhito, al 126-lea din istoria ţării şi al celei mai vechi dinastii din lume. Cea de-a treia putere economică planetară se vede însă confruntată cu numeroase probleme la orizont.

Noua eră, Reiwa, se doreşte una a păcii, a ordinii şi a armoniei, ceea ce, arată eseistul Nicolas Bavarez în Le Figaro, pare a fi în contradicţie cu epoca în care trăim.

Pacea nu este o certitudine pe planetă şi numeroase focare de tensiune există chiar în zona Asiei de sud-est. Ordinea instaurată după al doilea război mondial este contestată în prezent de China, Rusia precum şi de alte puteri. Iar în materie de armonie, ea nu este nici universală şi nici în firea omului, s-ar părea.

În Japonia există vechi tradiţii zen, budiste şi şintoiste în virtutea cărora omul ar trebui să trăiască în armonie cu natura şi cu cosmosul. Pe ansamblu, însă, societatea japoneză a cunoscut mari transformări din momentul în care a început să se occidentalizeze, în secolul al XIX-lea, iar în Asia japonezii au dus, în prima jumătate a secolului al XX-lea, o politică imperialistă care nu a avut nimic "armonios".

In prezent, după cum arată specialiştii, una din marile probleme ale Japoniei este îmbătrînirea populaţiei, estimată în prezent la 126 de milioane de locuitori. Dacă nu va accepta imigranţi, Japonia îşi va vedea populaţia redusă la 90 de milioane de locuitori în 2060 şi la 60 de milioane în 2100.

Venirea imigranţilor în Japonia ar putea fi următorul mare şoc social şi cultural în această ţară confruntată cu o gravă penurie a mîinii de lucru. Probabil că Japonia este singura ţară din lume unde sunt oferite 164 de locuri de muncă pentru doar o sută de cereri. In virtutea unui plan guvernamental Japonia ar urma să primească în anii următori 350 000 de străini pentru 14 sectoare economice prioritare. Mai rămîne ca el să fie pus în practică.