Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Celebrare în Franţa: 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

gioconda.jpg

"Gioconda", celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci, este "vizitat" la Luvru de 20 000 de persoane zilnic
"Gioconda", celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci, este "vizitat" la Luvru de 20 000 de persoane zilnic
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Franţa şi Italia îl omagiază împreună, printr-un gest simbolic, pe Leonardo da Vinci, geniu al Renaşterii dar şi al Europei, de la moartea căruia se împlinesc, pe data de 2 mai 2019, cinci secole. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omolgul său italian Sergio Mattarella efectuează pe 2 mai un pelerinaj comemorativ în oraşul  Amboise de pe Valea Loarei, la mormîntul lui Leonardo da Vinci.

Italienii sunt uneori iritaţi cînd francezii încearcă să-şi atribuie prea mult moştenirea culturală a lui Leonardo da Vinci. Iar uneori au izbucnit şi polemici în acest sens. Nimeni nu contestă însă că Leonardo da Vinci s-a născut în Italia, că a fost un artist florentin în primul rînd şi că prin tot parcursul său s-a înscris în spiritul Renaşterii italiene. La bătrîneţe, însă, mai precis în 1516 cînd avea 64 de ani, Leonardo da Vinci a venit în Franţa la curtea regelui Francisc întîiul.

Marele artist şi inventator s-a stins la vîrsta de 67 de ani pe pămînt francez, în castelul Clos Lucé pe care i l-a oferit suveranul francez, un spirit luminat si renascentist. Tot Francisc întîiul este cel care a achiziţionat de la Leonardo da Vinci trei capodopere picturale, printre care Gioconda. Devenită una dintre principalele atracţii ale Muzeului Luvru de la Paris, Gioconda atrage zilnic 20 000 de vizitatori, şi a devenit tabloul cel mai fotografiat din lume.

Cum recent între Paris şi Roma au intervenit tensiuni legate de mai multe dosare, printre care cel legat de construcţia europeană, unii responsabili italieni au declarat, mai în glumă, mai în serios, că Gioconda ar trebui să revină în Italia… Emmanuel Macron şi Sergio Mattarella încearcă însă să calmeze spiritele iar omagiul adus lui Leonardo da Vinci reaminteşte că Europa este spaţiul cultural în care artiştii au repus omul în centrul vieţii.

Leonardo da Vinci este un admirabil simbol al Europei prin geniul său universal exprimat în mai multe domenii, de la pictură la sculptură, de la arhitectură la muzică, de la ştiinţă la filozofie.