Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este Naruhito, noul împărat al Japoniei?

naruhito.jpg

Noul împărat al Japoniei, Naruhito
Noul împărat al Japoniei, Naruhito
Image source: 
Japan Pool/Pool via REUTERS

Japonia are un nou împărat în persoana lui Naruhito, 59 de ani, care a preluat tronul după abdicarea tatălui său, Akihito. El îşi propune să continue eforturile predecesorului său în vederea modernizării unui instituţii marcată de o tradiţie milenară. În prima sa declaraţie el a promis că "va fi mereu de partea poporului".

În Japonia femeile nu pot deveni împărătese, iată un prim handicap pentru cea mai veche dinastie imperială din lume, şi care riscă să se stingă din cauza acestui principiu dogmatic. Va reuşi oare Naruhito să impună noi reguli, mai puţin rigide, privind desemnarea celui care ocupă tronul, considerat un simbol al statului şi al unităţii poporului? Vom vedea în anii următori cît de abil va fi Naruhito, cel de-al 126-lea împărat al Japoniei. Despre el se spune că este un om timid, puţin rigid în public.

Corespondentul cotidianului Le Monde la Tokyo arată însă că Naruhito a fost crescut în conformitate cu nişte coduri stricte care nu pot fi modificate decît treptat. Deja, tatăl său, Akihito, a reuşit un lucru extrem de important, şi anume să debaraseze Japonia de dogma în virtutea căreia împăratul ar fi de sorginte divină…

În Japonia împăratul nu are voie să intervină în viaţa politică, nici măcar să-şi expună părerea în contextul dezbaterilor. Dar japonezii sunt adevăraţi maeştri în a-şi exprima voinţa deşi, de exemplu, ei nu spun niciodată NU în mod direct, cum este cazul cu occidentalii.

Naruhito este primul împărat japonez care a studiat în străinătate, mai precis la Oxford, în Marea Britanie. El a redactat o teză despre comeţul pe Tamisa în secolul al XVIII-lea iar marea sa pasiune este legată de caile maritime şi terestre. Se mai spune că lui Naruhito îi place tenisul şi că ştie să cînte la violă. El a intervenit în trecut în cadrul unor conferinţe internaţionale abordînd subiectul accesului la apă potabilă pentru toată lumea.

Pasionat de istorie, Naruhito s-a afirmat ca pacifist şi şi-a exprimat de mai multe ori regretul pentru suferinţele pe care japonezii le-au provocat în anii expansiunii lor imperialiste în Asia. Observatorii avizaţi mai cred că Naruhito va trebui să fie atent cum îşi va face primii paşi, pentru că se va afla sub privirile unui prim ministru naţionalist, Shinzo Abe.