Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Nicolas Maduro cere armatei să combată puciştii

un_tupolev_160_rus_dupa_aterizarea_sa_la_maiquetia_venezuela_pe_10_decembrie_2018._washington_cere_moscovei_sa_inceteze_sa_il_mai_sustina_pe_nicolas_maduro.jpg

Un Tupolev 160 rus, dupa aterizarea sa la Maiquetia, Venezuela, pe 10 decembrie 2018. Washington cere Moscovei sa înceteze sa îl mai sustina pe Nicolas Maduro.
Un Tupolev 160 rus, dupa aterizarea sa la Maiquetia, Venezuela, pe 10 decembrie 2018. Washington cere Moscovei sa înceteze sa îl mai sustina pe Nicolas Maduro.
Sursa imaginii: 
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

 

Preşedintele american Donald Trump cere încetarea «represiunii brutale» din Venezuela după ce Nicolas Maduro a cerut armatei să combată puciştii. În ultimele zile au avut loc manifestaţii violente împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.«Suntem cu venezuelenii în lupta lor justă pentru libertate», a declarat Donald Trump în grădina Casei Albe. Juan Guaido este recunoscut drept preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări şi de Statele Unite.

Înconjurat de soldaţi, Nicolas Maduro a precizat că Venezuela este «în plină luptă iar puciştii trebuie dezarmaţi». El le-a cerut soldaţilor să îi fie loial şi să nu îl trădeze.

Marţi, Juan Guaido chemase armata să se ridice împotriva puterii. «Rămânem în stradă până când vom obţine libertatea», a declarat preşedintele autoproclamat Juan Guaido.

Principalii şefi militari şi-au reafirmat, însă, susţinerea faţă de socialistul Nicolas Maduro.

Miercuri, la Caracas, o manifestantă de 27 de ani a fost împuşcată în cadrul manifestaţiilor ce au avut loc împotriva lui Nicolas Maduro, a anunţat Observatorul venezuelean pentru conflicte sociale, un organism apropiat de opoziţie.

Spitalele din Caracas au îngrijit 45 de răniţi ca urmare a violenţelor dintre forţele de ordine şi manifestanţi, după apelul lansat de Juan Guaido ca lumea să iasă în stradă pentru a protesta împotriva lui Nicolas Maduro. Protestatarii au dat foc unei camionete iar militarii au răspuns cu focuri de armă.

Nicolas Maduro a avertizat că nu va ezita să trimită după gratii responsabilii pentru lovitura de stat, orchestrată, potrivit lui, de John Bolton, consilierul pentru securitate naţională a preşedintelui american Donald Trump.

Venezuela se confruntă cu cea mai gravă criză econômică din istoria sa, ţara fiind lovită de o penurie de alimente şi de diverse produse de primă necesitate ceea ce a determinat aproape 2,7 milioane de venezueleni să plece din ţară, din 2015 încoace, potrivit cifrelor Naţiunilor Unite.

Situaţia din Venezuela complică relaţiile dintre Washington şi Moscova. Statele Unite îl susţin pe Juan Guaido şi l-au recunoscut drept preşedinte.

Rusia continuă să îl susţină pe Nicolas Maduro. Pe 1 mai, miniştrii de Externe, Mike Pompeo şi Serghei Lavrov s-au întreţinut telefonic.

Serghei Lavrov a denunţat influenţa «nefastă a Statelor Unite în Venezuela”, « una ce nu are nimic de-a face cu democraţia ». Pentru Serghei Lavrov ingerinţa americană în Venezuela este o violare flagrantă a dreptului internaţional.

De partea sa, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo a acuzat Rusia că vrea să destabilizeze Venezuela şi a cerut Moscovei să înceteze să îl mai susţină pe Nicolas Maduro.