
Special Paris
Calendarul francez al campaniei pentru alegerile europene
gettyimages-524648442_1_0.jpg

Listele complete vor fi date publicităţii luni 6 mai. Fiecare va trebui să cuprindă 79 de candidaţi, pentru că Franţei îi revin 79 de locuri în noul Parlament european. Conform legislaţiei franceze, pe fiecare listă trebuie să figureze candidaţi femei şi candidaţi bărbaţi în număr egal. Anul acesta marea noutate ţine de eventualele liste depuse de "vestele galbene". O listă numită "Alianţa galbenă" a şi fost depusă.
La precedentele alegeri europene din 2014 au fost depuse în Franţa 193 de liste în opt circumscripţii regionale. Intre timp francezii au optat pentru o reformă de natură să limiteze numărul de liste, va exista doar o circumscripţie naţională unică.
Sondajele dau în prezent oarecum la egalitate două formaţiuni: cea prezidenţială, “La République en marche” şi extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen. Fiecare este creditată cu procente cuprinse între 21 şi 26 la sută.
Ca şi în 2014, vor fi depuse mai mult ca sigur şi liste reprezentînd diverse curente şi tendinţe: feministe, ecologiste, regaliste, regionaliste, şi aşa mai departe. Pentru unele formaţiuni mai mici intrarea în campanie reprezintă un risc financiar pentru că numai listele care obţin minimum 3 la sută din voturi îşi vor vedea cheltuieleile rambursate. Adevărata bătălie se dă între între aproximativ 15 liste sau formaţiuni. Oarecum în creştere este acum partidul conservator condus de Laurent Wauquiez.
În tabăra stîngii există o luptă fratricidă între diverse personalităţi care ar vrea să-şi asume rolul de inspirator al unui nou elan. Jean-Luc Mélénchon, liderul radicalilor de stînga, este pe departe cel mai ambiţios (dar şi cel mai talentat) dintre ei. Primul secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, face însă şi el eforturi pentru a-şi scoate partidul din marea eclipsă în care a intrat după alegerile prezidenţiale de acum doi ani.