Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Internet suveran: Putin izolează Rusia pentru a controla mai bine

internetul_suveran_rus_ar_urma_sa_intre_in_vigoare_la_1_noiembrie_2019.jpg

'Internetul suveran rus' ar urma sa intre în vigoare la 1 noiembrie 2019.
'Internetul suveran rus' ar urma sa intre în vigoare la 1 noiembrie 2019.
Image source: 
Maxim Shemetov, Reuters

Preşedintele rus, Vladimir Putin a semnat legea de creare a unui internet «suveran». Un proiect pentru «a proteja mai bine ţara de atacurile cibernetice » dar care permite, în primul rând, supravegherea mai eficientă a internauţilor.

Rusia va construi propriul internet, unul suveran, denumit « RuNet ». Preşedintele a promulgat legea pentru un internet « sigur şi durabil » care ar trebui să permită izolarea reţelei ruse de restul lumii, pentru ca, oficial, « internauţii să fie protejaţi de eventuale atacuri cibernetice externe ».

Apărătorii libertăţii de expresie denunţă textul care oferă Kremlinului noi mijloace de a bloca orice opoziţie la adresa puterii.

Legea prevede naţionalizarea progresivă a internetului în întreaga ţară. Moscova vrea să stabilească propriul registru de nume de domenii pe care operatorii de internet vor fi obligaţi să le utilizeze începând din 2021.

În prezent, un astfel de registru al adreselor de internet este administrat de ICANN – un fel de guvern mondial al internetului şi care reglementează pentru toată lumea internetul. Este un organism de utilitate publică ce reuneşte participanţi din întreaga lume ce lucrează pentru securitatea, stabilitatea şi interoperabilitatea internetului.

Moscova denunţă însă acest sistem şi îl acuză că se află sub influenţa Statelor Unite.

Human Rights Watch susţine că Moscova îşi construieşte un panou de control pentru a debranşa, atunci când va dori, întreaga ţară de la internet, la fel de bine cum va putea supraveghea tot traficul pe internet. Ori, pentru a debranşa anumite regiuni atinse de anumite mişcări sociale, după cum declară um specialist pentru Moscow Times.

Unele canale media au comparat noul « internet suveran » rus cu sofisticatul sistem de cenzură practicat de autorităţile chineze care, controlează până la virgulă tot ceea ce internauţii pot citi ori difuza pe internet.

Mii de ruşi au manifestat la Moscova împotriva acestei legi în martie iar în aprilie, ong-ul Human Rights Watch a publict o scrisoare deschisă cerând puterii să renunţe la proiect.