Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris omagiază trei jurnalişti ucişi – doi au lucrat pentru RFI

claude_verlon_si_ghislaine_dupont_au_fost_asasinati_pe_2_noiembrie_2013.jpg

Claude Verlon si Ghislaine Dupont au fost asasinati pe 2 noiembrie 2013.
Claude Verlon si Ghislaine Dupont au fost asasinati pe 2 noiembrie 2013.
Sursa imaginii: 
© RFI

Este ziua mondială a libertăţii presei iar la Paris a fost inaugurat un scuar public ce poartă numele a trei jurnalişti ucişi în timp ce îşi făceau meseria. Doi dintre ei au fost jurnalişti RFI. "Ghislaine Dupont - Claude Verlon - Camille Lepage" este numele dat acestei pieţe publice, un omagiu adus celor trei jurnalişti francezi. Apropiaţii se plâng că aceste crime nu au fost nici elucidate şi nici pedepsite până acum.

"Ghislaine Dupont, Claude Verlon, Camille Lepage…nu vom uita sacrificiul vostru. Libertatea de informare este una fragilă iar ea trebuie, în fiecare zi, apărată – a declarat primarul arondismentului II, în care a fost inaugurat acest scuar.

Scuarul se află la intersecţia străzilor Aboukir, Louvre şi Montmartre.

Ghislaine Dupont, avea 57 ani şi era reporter la RFI. Împreună cu Claude Verlon, 55 ans, inginer de sunet pentru RFI, au fost răpiţi şi asasinaţi la Kidal, în nordul Mali, în 2013.

Camille Lepage, avea 26 ani şi era fotojurnalist independent. A fost asasinată în 2014 în timp ce făcea un reportaj în Republica Centrafricană.

Jurnalişti, familiile celor omorţi şi amici au fost prezenţi la inaugurarea scuarului. Ei s-au plâns că niciuna din anchete nu a fost elucidată iar asasinii nu au fost găsiţi şi pedepsiţi.

Marie-Christine Saragosse, PDG al France Médias Monde a adus un omagiu celor trei jurnalişti omorâţi în timp ce anchetau : "Este un omagiu adus unor jurnalişti ce au murit pe teren, asasinaţi. Pe doi dintre ei îi cunoşteam foarte bine pentru că au murit în timp ce anchetau pentru RFI iar un an mai târziu a fost omorâtă, dramatic, Camille Lepage. Nu putem accepta faptul că nimeni nu a fost pedepsit până acum pentru aceste crime comise împotriva unor jurnalişti. Trebuie să ne luptăm să aflăm ceea ce s-a întâmplat".

Anul trecut, 80 de jurnalişti au fost ucişi şi 348 încarceraţi, potrivit bilanţului anual prezentat de ong-ul Reporteri fără Frontiere. În total, 700 de jurnalişti profesionişti au fost ucişi în ultimii zece ani.