Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord: Nou test cu proiectile cu rază scurtă

o_fotografie_publicata_pe_6_aprilie_2019_de_phenian_il_arata_pe_kim_jong-un_pe_un_sit_militar_din_yangdok_coreea_de_nord.jpg

O fotografie publicata pe 6 aprilie 2019 de Phenian îl arata pe Kim Jong-Un pe un sit militar din Yangdok, Coreea de Nord.
O fotografie publicata pe 6 aprilie 2019 de Phenian îl arata pe Kim Jong-Un pe un sit militar din Yangdok, Coreea de Nord.
Sursa imaginii: 
KCNA via KNS, AFP

Corea de Nord a lansat mai multe proiectile şi a testat arme tactice ghidate. Acesta ar putea fi primul tir cu rachete derulat de Phenian de mai bine de un an, scrie France Presse. Ultimul test a fost realizat în noiembrie 2017. De atunci, preşedintele Kim Jong Un s-a întâlnit cu omologul său din Sud, Moon Jae In, cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump şi cu cel de la Kremlin, Vladimir Putin. Agenţia oficială nord-coreeană s-a ferit să utilizeze cuvântul “rachetă”.

Discuţiile începute anul trecut între Statele Unite şi Coreea de Nord asupra arsenalului nuclear al Phenianului sunt în impas, după fiascoul înregistrat la cel de-al doilea summit între cei doi lideri – Donald Trump şi Kim Jong-Un, ce a avut loc în februarie la Hanoi.

Preşedintele Donald Trump asigura în week-end că este încrezător în ceea ce priveşte disponibilitatea lui Kim Jong Un de a se ajunge la un acord privind denuclearizarea peninsulei. "Cred că Kim Jong-Un realizează marele potential economic al Coreei de Nord", scria Donald Trump pe Twitter. Si adăuga: “Kim ştie că sunt cu el. Nu va încălca promisiunea făcută. Va exista un acord”.

Coreea de Nord a lansat mai multe proiectile cu rază scurtă, a precizat înaltul comandament militar sud-coreean într-un comunicat. În primă fază, comunicatul făcea referire la «rachete» dar a fost modificat ulterior. Aceste «proiectile» au parcurs între 70 şi 200 de km deasupra Mării Japoniei.

Coreea de Sud şi-a exprimat «îngrijorarea» şi a estimat că noile teste ale vecinilor din Nord sunt contrare acordului militar semnat, anul trecut, între cele două Corei.

Negocierile asupra programului balistic şi nuclear al Coreei de Nord sunt într-un punct mort de trei luni. Pentru unii experţi citaţi de France Presse, Phenian încearcă să pună presiune pe Washington.

"Kim Jong-Un a decis să amintească lumii, şi în special preşedintelui Donald Trump că, arsenalul său creşte pe zi ce trece», este de părere un profesor de studii coreene de la Center for the National Interest din Washigton.

"Liderul nord-coreean vrea să asigure lumea că nu va ceda la presiunile venite din exterior", spune un alt analist citat de France Presse.

Noile teste intervin cu puţin timp înainte de vizita în Japonia şi Coreea de Nord, a reprezentatului special american Stephen Biegun.

În noiembrie şi în aprilie, Phenian mai anunţase că a testat «arme tactice», fără să detalieze însă.

Regimul nord-coreean s-a abţinut însă, până acum, să testeze rachete balistice ori arme nucleare , ceea ce ar putea opri definitiv apropierea de Seul şi de Washington.

Lansările de acum nu violează moratoriul privind testele cu rachete căci el nu se aplică decât rachetelor balistice intercontinentale.

Jean-Vincent Brisset este general de brigadă aeriană şi director la Institutul de relaţii Internaţionale şi Strategice din Paris: "Sunt arme clasice, pe care le găsim la cea mai mare parte din armatele lumii. Nu putem vorbi de rachete ci de arme pe care orice altă ţară le poate încerca fără ca cineva să le reproşeze ceva. Pentru mine nu este cu adevărat o provocare. Astfel de material este dezvoltat de ani de zile de ţări apropiate de fostul bloc sovietic fără ca cineva să le spună ceva."

În iunie 2018, la Singapore, în cadrul summitului istoric cu Donald Trump, Kim Jong-Un s-a angajat să lucreze la denuclearizarea completă a peninsulei coreene.

Preşedintele Kim Jong-Un l-a întâlnit la finele lui aprilie pe liderul rus, Vladimir Putin , la Vladivostok în cadrul primului lor summit. Atunci, Kim s-a plâns de neîncrederea americanilor în criza nucleară.