
Special Paris
Franţa: Miniştrii mediului din G7 reuniţi la Metz pentru a semna o cartă a biodiversităţii
default.png

Versiunea definitivă a raportului a fost adoptată sâmbătă şi arată că un milion de specii animale ori vegetale sunt ameninţate cu dispariţia, o bună parte în deceniile ce vor urma, dacă umanitatea nu va reacţiona rapid.
Ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, François de Rugy spune că ţările G7 vor trebui să se pună de acord pentru a găsi cele mai eficace metode prin care biodiversitatea să beneficieze de un loc mult mai important pe scena internaţională.
Poziţia Statelor Unite, care au decis în urmă cu doi ani să iasă din Acordul de la Paris privind schimbările de climă, fac dificilă redactarea documentului final ce va fi prezentat la sfârşitul întâlnirii de la Metz şi care este negociat de mai multe săptămâni. Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie fac parte din G7.
Franţa trebuie să se asigure că sunt luate angajamente concrete şi solide, consideră Greenpeace.
Lucile Dufour este responsabilă cu politicile internaţionale pentru ong-ul Réseau Action Climat şi participă la întâlnirea de la Metz. Ea este specialistă în relaţii internaţionale la Sorbonne şi în mediu înconjurător pentru London School of Economics :
"Este a zecea oară în mai puţin de un an în care ştiinţa ne dovedeşte impactul tot mai mare pe care activităţile umane le au asupra schimbărilor de mediu şi asupra biodiversităţii. Tările G7 sunt responsabile pentru emisia a 20% de CO2 în lume. Motiv pentru care avem cu atât mai mult nevoie ca miniştrii mediului ce reprezintă aceste ţări să îşi asume responsabilitatea de a găsi răspunsuri la criza biodiversităţii pe care o vedem în prezent. Dorim să accelereze planul de luptă împotriva schimbărilor de climă şi a degradării mediului înconjurător. Este ceea ce cerem şi preşedinţiei franceze a G7 – să determine restul statelor să ia angajamente concrete şi să nu cedeze altor ţări, care nu iau în considerare ce spune ştiinţa, cum este cazul Statelor Unite conduse de Donald Trump. Concret, ceea ce cerem membrelor G7, este să se implice mai mult în acţiuni de mediu - de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de a le aduce pe acceaşi traiectorie prin care se doreşte limitarea încălzirii climatice.
În 2020, preşedinţia rotativă a G7 va fi asigurată de Statele Unite.