Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa încearcă o nouă mediere în haosul libian

2019-04-17t123510z_696995673_rc17f122f900_rtrmadp_3_libya-security_0.jpg

Victime la Tripoli în urma unui bombardament, 17 aprilie 2019
Victime la Tripoli în urma unui bombardament, 17 aprilie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Hani Amara

Franţa încearcă o nouă operaţiune de mediere în Libia, unde forţele pro-guvernamentale au fost atacate la Tripoli de forţele generalului Haftar. Franţei i s-a reproşat că îl sprijină pe general, care controlează o bună parte din teritoriul libian, ceea ce preşedintele Macron dezminte.

Preşedintele Emmanuel Macron l-a primit pe data de 8 mai la Palatul Elysée pe primul ministru libian Fayez al-Sarraj şi a reafirmat că Franţa sprijină guvernul de înţelegere naţională de la Tripoli. Seful statului francez cere încetarea imediată, necondiţionată, a focului şi încetarea ofensivei militare împotriva capitalei, Tripoli.

Franţa a încercat în mai multe rînduri să medieze între guvernul de la Tripoli, recunoscut în mod oficial de comunitatea internaţională, şi generalul Khalifa Haftar, care nu este nici el lipsit de sprijin în culisele diplomaţiei internaţionale şi din partea unor ţări.

De pe data de 4 aprilie pînă acum ofensiva lui Haftar împotriva capitalei s-a soldat cu peste 430 de morţi, cu peste 2000 de răniţi şi a provocat exodul a 55 000 de persoane.

Din surse ONU se afirmă că ofensiva generalului este sprijinită de Arabia Saudită, de Egipt şi de Emiratele Arabe Unite. Nu este exclus ca şi alte ţări, occidentale, să fi închis ochii în momentul în care Haftar şi-a lansat ofensiva, în speranţa că acesta ar putea lua sub control foarte repede întregul teritoriu libian şi că astfel s-ar putea pune capăt haosului din Libia. Ideea că Libia are nevoie în prezent mai degrabă de un lider puternic decît de democraţie este probabil privilegiată în unele capitale.

Trupele guvernamentale au rezistat însă mai bine decît se aşteptau unii iar acum există pericolul unui război civil cu consecinţe imprevizibile. Primul ministrul libian Fayez al-Sarraj cere trupelor lui Haftar să se retragă pe poziţiile lor iniţiale pentru ca discuţiile de pace să poată începe. Problema este că guvernul de la Tripoli este sprijinit de unele grupuri islamiste radicale, ceea ce complică mult ecuaţia libiană.