Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iniţiative pentru introducerea de reguli în “far west-ul” Internetului

3ed99ecc04ce35dbacde150bed485e037455ffeb.jpg

Europenii vor să oprească propagarea pe Internet a urii, a terorismului, a violenţei şi a falselor ştiri  
Europenii vor să oprească propagarea pe Internet a urii, a terorismului, a violenţei şi a falselor ştiri  
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele francez Emmanuel Macron îl primeşte vineri 10 mai la Palatul Elyée pe Mark Zuckerberg, patronul gigantului american Facebook, pentru a discuta despre blocarea conţinuturilor care îndeamnă la ură şi la violenţă.

Seful statului francez a mai avut şi alte discuţii cu patronul grupului Facebook iar Agenţia France Presse afirmă că ei se înţeleg bine. Mark Zuckerberg acceptă ideea că statele trebuie să intervină pentru a pune ordine în jungla Internetului, iar Franţa pregăteşte propuneri pentru o nouă legislaţie naţională dar şi europeană în materie de Internet.

Franţa doreşte să adopte o cartă legată de combaterea incitării la ură, cu ocazia reuniunii grupului G7 de la Biarritz, la sfîrşitul lunii august. Pînă atunci, pe data de 15 mai, Parisul va găzdui o reuniune cu marii patroni ai industriei numerice, reuniune prezidată de Emmanuel Macron şi de primul ministru al Noii Zeelande, doamna Jacinda Ardern.

Toată lumea este de acord că fără adoptarea unor reguli noi Internetul va continua să vehiculeze orori. Cum a fost cazul pe data de 15 martie cînd un descreierat australian a ucis 50 de persoane în două moschei din oraşul Christchurch, din Noua Zeelandă, şi şi-a transmis în direct crimele.

Grupul Facebook a aceptat să-şi deschidă porţile, scrie Agenţia France Presse, pentru o echipă de funcţionari francezi care încearcă să înţeleagă mai bine cum sunt reperate anumite conţinuturi postate de internauţi şi cum sunt retrase.

Să mai precizăm că pe data de 16 mai se deschide la Paris, în pavilioanele de la Porte de Versailles, o nouă ediţie a Salonului internaţional de "start-up" şi inovaţii Viva Tech. Sunt aşteptaţi cel puţin o sută de mii de vizitatori în respectivele zile la salon. Franţa se află în prezent în prima linie a unei campanii de promovare a noilor tehnologii dar într-un spirit de protecţie a vieţii private şi compatibil cu tradiţiile sale intelectuale şi umaniste.