Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni în peninsula coreeană

coreea.jpg

Coreea de nord a tras si sâmbàta trecutà, 4 mai, o serie de "proiectile" (foto ilustratie)
Coreea de nord a tras si sâmbàta trecutà, 4 mai, o serie de "proiectile" (foto ilustratie)
Sursa imaginii: 
Korean Central News Agency (KCNA)

Cresc tensiunile în peninsula coreeană. Coreea de nord a tras joi după-amiază două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune. O provocare ce survine la doar 5 zile după ce Phenian trăsese o serie de „proiectile” în Marea Japoniei.

In contextul în care negocierile nucleare sunt în impas, Phenianul pare să caute să facă presiuni asupra americanilor şi Coreeii de sud. Cele două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost trase de pe o bază aflată la mai puţin de 100 km nord-vest de capitala ţării, spun militarii sud-coreenii. Plecate spre est, cele două rachete au zburat deasupra teritoriului nord-coreean între 270 şi 420 de km înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Noul tir de rachete a avut loc în momentul în care la Seoul, în Coreea de sud, ateriza pentru a purta o serie de discuţii, trimisul special american însărcinat cu dosarul nuclear nord-coreean. Analiştii sunt deci de părere că Phenianul va continua să provoace câtă vreme nu se ajunge la un compromis în privinţa sancţiunilor. Sancţiuni ce riscă să provoace o nouă criză alimentară în Coreea de nord.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a avertizat că aceste noi tiruri „ar putea îngreuna negocierile cu SUA” în dosarul nuclear.