Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fişiere Monsanto: Bayer îşi cere scuze

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Grupul chimic german Bayer îşi cere scuze după scandalul izbucnit în Franţa. Presa franceză a dezvăluit că gigantului agrochimic Monsanto, al cărui proprietar este Bayer, ar fi realizat, ilegal, fişiere cu 200  de personalităţi franceze în funcţie de poziţia lor vizavi de controversatul erbicid glifosat. Bayer susţine că nu are, pentru moment, elemente ce demonstrează că listele ar fi încălcat legea. Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară pentru “colectare de date personale prin mijloace frauduloase”.

După o primă analiză, înţelegem că um astfel de proiect a declanşat o serie de îngrijorări şi critici, scrie într-un comunicat grupul agrochimic german. Bayer a finalizat anul trecut achiziţia giagantului american de pesticide şi de organisme modificate genetic – Monsanto.

Bayer a explicat că nu aceasta este maniera prin care grupul încerca să dialogheze cu diverse grupuri de interese şi societatea.

Documentul dezvăluit de Le Monde şi France 2 a fost întocmit în 2016, anul în care se dezbătea la nivel european reînoirea autorizaţiei de folosire a glifosatului, controversat erbicid - cel mai folosit în lume – dar considerat drept „probabil cancerigen” de un Centru de cercetare privind cancerul.

Bayer susţine că un cabinet de avocaţi va examina în detaliu dosarul şi va informa toate persoanele ce figurează în aceste fişiere controversate despre ce informaţii au fost adunate.

Grupul susţine că va coopera cu autorităţile judiciare franceze.