Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omagiu şi polemică în Franţa după eliberarea a doi ostateci

ostateci.jpg

Cei doi fosti ostateci Patrick Picque si Laurent Lassimouillas sunt întâmpinati la Villacoublay de Emmanuel Macron pe 11 mai 2019.
Cei doi fosti ostateci Patrick Picque si Laurent Lassimouillas sunt întâmpinati la Villacoublay de Emmanuel Macron pe 11 mai 2019.
Sursa imaginii: 
FRANCOIS GUILLOT

Marţi, 14 mai, este prevăzut la Paris un omagiu naţional pentru a-i onora pe cei doi militari francezi ucişi zilele trecute într-o operaţiune de eliberare a doi ostateci francezi reţinuţi de jihadişti în Burkina-Faso. Emmanuel Macron va prezida ceremonia de la Invalizi şi tot şeful statului i-a întâmpinat personal pe cei doi fosţi ostateci, sâmbătă, la revenirea în Franţa. Un gest ce a dat naştere tot week-endul la dispute şi polemici. De ce?

A merge în întâmpinarea unor foşti ostateci care revin acasă este un gest devenit „tradiţional”; toţi predecesorii lui Macron din ultimii ani au făcut la fel. Si totuşi, deplasarea lui Emmanuel Macron, sâmbătă seara, la aeroportul militar Villacoublay din periferia Parisului a provocat jenă şi comentarii critice în culise. Asta cu toate că şeful statului s-a limitat la o scurtă strângere de mână cu cei doi, nefăcând nicio declaraţie publică. Le Monde citează surse care afirmă că ”militarii s-au simţit stânjeniţi”. De ce?

Motivul acestei polemici, care s-a amplificat de-a lungul întregului week-end, este simplu. Cei doi turişti francezi, doi bărbaţi aflaţi în voiaj de nuntă, eliberaţi de comandoul forţelor speciale în noaptea de 9 spre 10 mai cu preţul morţii a doi militari, sunt consideraţi „inconştienţi” fiind acuzaţi că s-ar fi dus într-o zonă de risc. „Emmanuel Macron este preşedintele tuturor francezilor, chiar şi al celor care comit acte nesăbuite” spune o sursă prezidenţială citată de Le Monde. De partea ei, Florence Parly, ministrul Apărării, a reamintit doctrina Franţei: „nu ne abandonăm niciodată concetăţenii”. Făcând însă acest gest, dând ordinul de intervenţie forţelor speciale în calitatea sa de şef al Armatelor, „preşedintele dă impresia că ar cauţiona acest gen de imprudenţe”, notează cotidianul de seară. Ziar care reaminteşte că şi în trecut, operaţiuni de eliberare a unor jurnalişti de exemplu, reţinuţi în Afganistan, au provocat polemici.

In centrul disputelor actuale, pare că se află clasificarea zonelor cu risc din ţara în care se aflau cei doi turişti francezi. Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, le-a cerut compatrioţilor săi „să fie prudenţi, să respecte întocmai consemnele date de Quai d’Orsay”, ministerul de externe, celor care pleacă în voiaj în anumite ţări din lume. Or, aceste consemne par să nu fi fost foarte clare. Cert este că cei doi turişti, răpiţi pe întâi mai şi deci eliberaţi zece zile mai târziu, vizitau parcul animalier Pendjari din Benin cu un ghid local când au fost răpiţi. După ce ghidul a fost omorât, cei doi au fost repede transportaţi în Burkina-Faso învecinat de unde urmau să fie transferaţi în mâinile unui grup terorist jihadist din Mali. Exact înaintea acestui transfer au intervenit forţele armate franceze pentru a-i elibera pe cei doi – plus alţi doi ostateci, un american şi un sud-corean, de care nu ştiau nimic până atunci. Operaţiune în cursul căreia au murit deci cei doi militari.

Până anul trecut în decembrie, parcul Pendjari era clasificat zonă galbenă, adică „vigilenţă întărită” cum sunt însă clasificate de exemplu şi Tailanda sau Maldivele. Intregul parc Pendjari, care se întinde de-a lungul frontierei dintre Benin şi Burkina-Faso, nu a fost trecut pe lista roşie – cea care-i „îndeamnă pe turişti, în mod formal, să nu meargă acolo” - decât după ce cei doi francezi au fost răpiţi acum două săptămâni.

In ciuda acestei proaste interpretări a consemnelor oficiale – la care se adaugă şi o eroare a ministrului de externe – cei doi foşti ostateci au fost acuzaţi pe reţelele de socializare că ar fi responsabili de moartea celor doi militari.

In final să spunem că un omagiu naţional, prezidat de Emmanuel Macron, este organizat marţi la Invalizi în memoria celor doi militari de elită morţi în operaţiune, Cédric de Pierrepont, 33 de ani, şi Alain Bertoncello, 28 de ani, unanim salutaţi drept nişte „eroi”. De când şi-a desfăşurat trupe în Mali în 2013 pentru a combate grupurile jihadiste, Franţa a pierdut déjà 27 de oameni pe teren în diverse operaţiuni militare.

 
Omagiu şi polemică în Franţa după eliberarea a doi ostateci