
Special Paris
Start pentru ediţia a 72-a a Festivalului de film de la Cannes
cannes.jpg

Tema iubirii va fi prezentă într-o serie de filme aflate în cursă pentru La Palme d’or. La canadianul Xavier Dolan de exemplu, care vine pe croazetă cu „Matthias şi Maxime”, cronica unei poveşti de dragoste între doi prieteni din copilărie. Despre sentimente amoroase ni se va vorbi şi în „Portretul unei tinere înflăcărate” al franţuzoaicei Céline Sciamma. In fine, 6 ani după „Viaţa lui Adèle”, Palme d’or în 2013, franco-tunisianul Abdellatif Kechiche revine în competiţie cu un film de 4 ore intitulat „Mektoub my love: intermezzo”, partea a doua a unui triptic despre aventurile amoroase estivale pe Coasta de azur a anilor ’90. Unii confraţi de-ai noştri, precum cei de la France 24, au trecut şi filmul lui Pedro Almodovar, „Durere şi glorie”, la capitolul romantism dar ... al pasiunilor creatoare.
Filmele cu tentă politică sau socială au plăcut dintotdeauna organizatorilor şi festivalierilor de la Cannes. Nu-i deci de mirare că fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne cu filmul „Tânărul Ahmed” sau britanicul Ken Loach cu „Sorry we missed you”, figurează şi anul acesta pe lista competitorilor. Francezul Madj Ly abordează el în „Mizerabilii” relaţiile tensionate dintre poliţie şi tinerii din periferiile marilor oraşe hexagonale.
„La Gomera”, filmul cu care a fost selecţionat Corneliu Porumboiu în cursa pentru La Palme d’or, ar urma să fie trecut la capitolul comedie întrucât povestea, în care Vlad Ivanov interpretează rolul principal, evocă aventura unui poliţist veros român plecat să-l ajute pe un mafiot încarcerat pe o insulă spaniolă.
Trebuie să cităm şi filmul de deschidere, proiectat marţi seara, „The dead don’t die” al americanului Jim Jarmush, peliculă ce pune în scenă nişte zombies. Cu sânge şi gloanţe se anunţă şi filmul „Trădătorul” al italianului Marco Bellochio inspirat din viaţa mafiotului Tommaso Buscetta. Tot american şi tot celebru la Cannes, de unde a plecat acum un sfert de secol cu La Palme d’or pentru „Pulp Fiction”, este Quentin Tarantino, care va fi vedetă anul acesta după ce a fost selecţionat in-extremis cu pelicula „Once upon a time .. in Hollywood”, film cu multe staruri pe generic: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Al Pacino, şamd.
Un alt american va atrage lumina reflectoarelor la Cannes în acest an, Silvester Stallone, chiar dacă nu este în nicio competiţie şi în fapt nu vine cu niciun film. Nu, muşchiulosul actor-realizator vine doar să ne arate câteva secvenţe din viitorul film „Rambo V: last blood”, 37 de ani după primul episod al seriei, intitulat „Rambo: first blood”.
Multă lumină va atrage şi Maradona. Fostul star argentinian al fotbalului, legendă vie a sportului cu balonul rotund, va urca treptele palatului Festivalurilor cu ocazia prezentării unui film artistic care-i schiţează portretul pe când evolua la Napoli, la sfârşitul anilor 80, perioada de glorie a lui „El pibe de oro”.
Să mai spunem în încheiere că juriul din acest an al principalei competiţii este prezidat de Alejandro Gonzalez Inarritu. Regizorul mexican va fi secundat de un juriu format din 7 cineaşti şi actori. S-o amintim astfel pe tânăra actriţă americană Elle Fanning, în vârstă de doar 21 de ani dar cu un CV déjà impresionant. Italianca Alice Rohrwacher este şi ea jurată anul acesta la Cannes după ce a primit anul trecut premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes pentru pelicula „Lazzaro felice”. Cu marele premiu a plecat anul trecut de pe croazetă francezul Robin Campillo pentru pelicula „120 de bătăi pe minut”. Regizorul e acum în juriu, alături de alt realizator premiat mai demult, grecul Yorgos Lanthimos. In sfârşit, chiar dacă nu a fost premiat la Cannes, polonezul Pawel Pawlikowski a fost selecţionat în echipa lui Inarritu pentru a departaja filmele în competiţia pentru La Palme d’or.