Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Pentru prima dată în top 5 al celor mai atractive economii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

China devine mai puţin atractivă pentru marii investitori internaţionali în timp ce Statele Unite rămân în fruntea clasamentului. Un sondaj anual a fost realizat de un cabinet american de consiliere strategică.Asia-Pacific este mai atractivă din punct de vedere investiţional, în acest moment, decât Europa.

Statele Unite şi-au păstrat primul loc datorită dinamismului pieţei interne, fiscalităţii şi a performanţelor în termeni de tehnologie şi de inovaţie.

Urmează în clasament Germania şi Canada. Marea Britanie se află pe locul 4, în ciuda incertitudinii legate de ieşirea din Uniunea Europeană.

China ocupă locul 7, cel mai de jos nivel de la crearea acestui clasament, în urmă cu 20 de ani. Cabinetul explică acest fenomen printr-o serie de semnale negative: o încetinire a cererii interne, o diminuare a exporturilor, nivelul ridicat de îndatorare al societăţilor de stat şi războiul comercial cu Washington.  

Franţa ocupă locul 5, o premieră în istoria clasamentului şi rămâne atractivă în ciuda protestelor Vestelor galbene.

A fost, de altfel, preocuparea majoră a executivului precum şi a mediului de afaceri după ce mai multe voci au denunţat efectul dezastruos al imaginilor ce au putut fi văzute de la manifestaţiile din ultimele luni din Franţa, asupra atractivităţii ţării. Chiar ministrul Economiei, Bruno Le Maire declara că mişcarea socială «are un impact asupra creşterii şi atractivităţii Franţei». Franţa rămâne competitivă în termeni investiţionali, concluzionează cabinetul şi enumeră atuurile în materie de inovaţie, tehnologie şi nível de impozitare.

În schimb, contextul mondial este unul tulbure, mai arată cabinetul american:  cresc riscurile pe pieţele dezvoltate, estimează investitorii iar de vină este instabilitatea politică, tensiunile geopolitice, încetinerea economică şi conflictele comerciale.

Mai bine de 60% dintre investitori rămân optimişti şi chiar mai optimişti decât anul precedent. Asia-Pacific este mai atractivă din punct de vedere investiţional, în acest moment, decât Europa.

Pentru acest studiu, cabinetul a derulat o anchetă în ianuarie 2019 în rândul unor lideri de companii cu o cifră de afaceri de cel puţin 500 de milioane de dolari, anual. Ei au fost chestionaţi asupra probabilităţii de a investi direct, pe o anumită piaţă naţională, în următorii trei ani.

Doar companiile ce funcţionează pe o piaţă străină sunt utilizate pentru a calcula atractivitatea unei ţări. Pentru Franţa, nicio companie naţională nu a fost aşadar chestionată. Studiul a fost realizat de cabinetul american A.T. Kearney.