Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manfred Weber: "Situaţia din România este de natură să ne preocupe"

weber.jpg

Manfred Weber, cap de listă al democrat-creştinilor germani la alegerile europene
Manfred Weber, cap de listă al democrat-creştinilor germani la alegerile europene
Image source: 
France 24

Numele germanului Manfred Weber apare des menţionat de mediile de informare în contextul campaniei pentru alegerile europene. În calitate de cap de listă al democrat-creştinilor germani, Manfred Weber este foarte activ în prezent, acordă numeroase interviuri, iar unii observatori îl văd ca un posibil succesor al lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene.

Într-un interviu acordat revistei franceze Le Point, Manfred Weber se doreşte pe de o parte optimist în ce priveşte viitorul Europei şi pe de altă parte critic faţă de unele decizii ale Comisiei Europene. Optimismul său vine din faptul că Europa, spune el, ar avea înscrisă în condul său genetic forţa de a inova. De unde concluzia că şi în contextul actualei crize ea va găsi soluţii.

În interviul său Manfred Weber deplînge regresul în materie de stat de drept în Ungaria, dar avertizează că şi în alte ţări ale Europei de răsărit situaţia este îngrijorătoare. Citez: "Situaţia din România în special este de natură să ne preocupe, ameninţările care planează asupra independenţei justiţiei precum şi corupţia sunt grave în această ţară."

El se mai referă şi la o altă preocupare, a tuturor europenilor, care ţine de imigraţie. La acest capitol el se pronunţă pentru o " poziţie echilibrată" cerînd însă întărirea controlului la frontierele exterioare ale Europei. In cazul în care va ajunge în fruntea Comisiei Europene, Manfred Weber promite să stopeze imigraţia ilegală şi să creeze zece mii de posturi de grăniceri pînă în anul 2022. Acelaşi lucru îl preconizează şi Partidul Popular European, dar îşi propunea ca termen anul 2027.

Manfred Weber mai afirmă că va lansa un plan Marchall pentru Africa, tocmai pentru a limita imigraţia, şi că va reducere sau chiar suspenda ajutoare pentru ţările africane care vor refuza să-i primească înapoi pe imigranţii ilegali. Demnitarul geman mai arată că va mai stopa, în caz că va ajunge preşedinte al Comisiei Europene,  negocierile de adeziune a Turciei. "Această ipocrizie a durat prea mult, trebuie să le spunem turcilor că au vocaţia de a fi parteneri majori ai Uniunii Europene dar nu membri ai Uniunii Europene" explică Manfred Weber.

El îşi mai asumă şi alte angajamente: lupta împotriva cancerului, eliminarea poluării cu materiale plastice, protejarea agriculturii europene, relansarea Europei în cursa tehnologică astfel încît să poată face faţă Chinei şi Statelor Unite. In vîrstă de 46 de ani, născut în Bavaria, Manfred Weber are deja experienţa Parlamentului European din 2014 şi se consideră perfect pregatit pentru a servi Europa într-un post mult mai important.