Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu Monsanto, Bayer trăieşte infernul

sediul_francez_al_bayer_la_garenne-colombes_in_apropiere_de_paris_in_timpul_unei_manifestatii_a_ecologistilor.jpg

Sediul francez al Bayer, la Garenne-Colombes, în apropiere de Paris, în timpul unei manifestatii a ecologistilor
Sediul francez al Bayer, la Garenne-Colombes, în apropiere de Paris, în timpul unei manifestatii a ecologistilor
Image source: 
Philippe Lopez, AFP

Grupul Monsanto a fost condamnat să achite 2 miliarde de dolari către doi americani bolnavi de cancer. Sentinţa a fost dată de un tribunal din California. Este o amendă record pentru fabricantul Roundup – un produs care are ca principiu activ glifosatul. Justiţia a stabilit că erbicidul societăţii americane, proprietate a gigantului german Bayer, a fost «un factor substanţial» în apariţia cancerului la cei doi bolnavi. Grupul Bayer primeşte o nouă lovitură la doar câteva zile după scandalul izbucnit în Franţa unde presa a dezvăluit că Monsanto a fişat ilegal 200 de personalităţi franceze, în funcţie de poziţia lor vizavi de glifosat.

Clasat «probabil cancerigen» din 2015 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, glifosatul este comercializat sub diverse mărci. Cel mai cunoscut este Roundup fabricat de Monsanto. 

Bayer a cumpărat în iunie 2018 Monsanto iar de atunci condamnările se ţin lanţ.

În august anul trecut, societatea Monsanto era obligată de justiţia americană să achite o amendă de mai multe zeci de milioane de dolari unui grădinar ce a folosit Roundup.

O altă sentinţă a fost dată în urmă cu doar câteva săptămâni, în martie, tot în Statele Unite, iar de această dată amenda se ridica la 80 de milioane de dolari.

Iar ultima decizie este şi mai dură – două miliarde de dolari va trebui să achite Monsanto către doi bătrâni bolnavi de câncer. Instanţa a considerat că cei doi s-au îmbolnăvit după ce au utilizat o perioadă lungă acest erbicid.

Rezultatul: la un an după achiziţia Monsanto, pentru 63 de miliarde de dolari, grupul german Bayer a pierdut 45% din capital. Pentru analişti, grupul german Bayer trăieşte un infern. Si explică : «această cădere era previzibilă. Din 2016, Monsanto figura în mai multe studii drept marca cea mai detestată din lume ».

Grupul agrochimic a afirmat mereu că Roundup şi substanţa activă – glifosatul, nu reprezintă un pericol. El este vândut în lumea întreagă de 40 de ani.

Până acum însă, peste 13.400 de proceduri judiciare ce au legătură cu utilizarea acestui erbicid au fost înregistrate în lume.

Iar în ultimii şapte ani, peste tot prin lume au fost organizate manifestaţii contra Monsanto. Spre exemplu, anul acesta, în Franţa, pe 18 mai vor avea loc astfel de manifestaţii în aproximativ 20 de puncte diferite.

La sfârşitul lui aprilie, Agenţia americană pentru Protecţia Mediului, a reafirmat că glifosatul nu este «probabil cancerigen pentru oameni» şi a recomandat o nouă etichetare pentru a reduce riscurile ecologice.

EUROPA

La nivel european, după doi ani de dezbateri, la finele lui 2017, statele membre au reînnoit pentru cinci ani licenţa glifosatului.

Comisia Europeană a invocat faptul că a obţinut acordul agenţiilor de specialitate – cea pentru securitate alimentară şi cea a produselor chimice-  care, nu au clasat substanţa drept cancerigenă. Dar, presa a dezvăluit că raportul agenţiei europene pentru securitate alimentară, care a stat la baza acestei decizii, conţinea pasaje identice cu un document depus la CE în 2012 de către Monsanto.

Guvernul francez a promis că va interzice glifosatul începând cu 2021, pentru uzul principal urmând ca din 2024 să fie interzis complet.

AMERICA LATINA

Preşedintele columbian a cerut pulverizarea aeriană de glifosat pentru a face faţă unei creşteri record a plantaţiilor de narcotice. Curtea Constituţională ceruse în 2015 interzicerea glifosatului.

În Brazilia, justiţia a cerut, tot în 2015, Agenţiei Naţionale de Supraveghere Alimentară să evalueze urgent toxicitatea glifosatului. El nu a fost însă interzis.

ASIA

În Sri Lanka, erbicidul este bănuit că provoacă o afecţiune la rinichi în rândul cultivatorilor de orez şi a fost interzis din 2015. Decizia a fost ridicată parţial în 2018 iar acum el poate fi folosit în plantaţiile de ceai.

Din 2018 este interzis şi în Vietnam unde autorităţile au invocat toxicitatea produselor ce conţin glifosat şi impactul lor asupra mediului şi asupra sănătăţii umane.