Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes 2019: Jim Jarmusch în deschidere şi prezenţele româneşti pe croazetă

jim_jarmusch.jpg

Filmul lui Jim Jarmusch, "Dead don't die", a fost proiectat in deschiderea editiei 2019 a Festivalului de film de la Cannes
Filmul lui Jim Jarmusch, "Dead don't die", a fost proiectat in deschiderea editiei 2019 a Festivalului de film de la Cannes

La Cannes se deschide în această seară a 72-a ediţie a Festivalului de film. In competiţia principală, cea pentru La Palme d’or, printre cele 21 de filme selecţionate figurează şi unul românesc, “La Gomera” în regia lui Corneliu Porumboiu cu Vlad Ivanov în rolul principal. Până sâmbătă când va fi proiectat filmul românesc, festivalierii, criticii şi jurnaliştii vor vedea o serie de alte pelicule începând cu cea de deschidere, realizată de Jim Jarmusch.

Filmul de deschidere, în competiţie pentru La Palme d’or, este unul de groază. Cel puţin dacă ne uităm la dosarul de presă şi la titlu : « The dead don’t die », « Morţii nu mor ». Un film cu morţi care învie, cu zombies deci, în regia americanului Jim Jarmusch şi a cărui proiecţie va fi precedată de urcarea pe treptele Palatului Festivalurilor a muzicienilor Iggy Pop şi Tom Waits. Pe genericul filmului lui Jarmusch figurează o serie de staruri printre care Bill Murray, Adam Driver şi Tilda Swinton.

Mâine competiţia va începe cu adevărat cu două pelicule în competiţie : « Mizerabilii » în regia francezului Ladj Ly; un film politico-social care evocă tensiunie dintre poliţie şi tinerii din periferii. A doua película în competiţie se numeşte « Bacurau », şi este co-realizată de doi regizori brazilieni. In fine, tot mâine începe competiţia din cadru secţiunii Un Certain regard, cea mai importantă secţiune paralelà a Festivalului de la Cannes.

Organizatorii festivalului ne-au precizat că pentru această ediţie le-au fost propuse 1845 de filme lungmetraje pentru selecţia oficială care cuprinde circa 50 de pelicule – cele 21 în cursă pentru La Palme d’or plus cele admise în diversele secţiunile paralele. La scurmetraje, comitetul de selecţie a vizionat 4240 de pelicule pentru a selecţiona doar 11.

39 de ţări sunt reprezentate în producţii sau coproducţii. Organizatorii Festivalului, acuzaţi adesea de misoginism, afirmă că se apropie de paritate şi că în echipa lor de la Cannes, 46% dintre angajaţi sunt femei. Preşedinţiile celor 4 jurii – marea competiţie Un Certain regard, Caméra d’or şi Scurtmetraje-Cinéfondation – au fost atribuite de o manieră paritară : doi bărbaţi două femei. La fel şi compoziţia juriilor este paritară cu excepţia celui de la Scurtmetraje-Cinéfondation. Eforturi s-au făcut şi în selecţionarea regizoarelor în diversele competiţii. Cert, 20 de filme din totalul de circa 69 aflate în toate competiţiile reunite au fost realizate de realizatoare. Dar în competiţia pentru la Palme d’or nu sunt decât 4 din 21. In urma mişcării #MeToo de acum doi ani, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului, a semnat o carta privind paritatea femei-bărbaţi. Vizibil, mai e ceva treabă de făcut până la atingerea obiectivului…

Prezenţele româneşti la Cannes 2019

Sâmbătă va fi proiectat în competiţie « La Gomera » al lui Corneliu Porumboiu. Un film care evocă aventura unui poliţist veros – interpretat de Vlad Ivanov – plecat pe o insulă spaniolă ca să-l ajute să scape din închisoare pe un mafiot încarcerat acolo.

In competiţia scurtmetrajelor este filmul « Ultimul drum spre mare » în regia lui Adi Voicu. In fine, un alt regizor român, Cătălin Mitulescu, este în juriul Scurtmetrajelor şi al Cinéfondation, secţiunea rezervată filmelor de şcoală.

Palatul Festivalurilor va fi pentru următoarele 12 zile centrul nevralgic al cinemaului mondial. Peste 40.000 de profesionişti iau parte la Marché du Film organizat în incinta Palatului, la subsol, descris de unii drept un adevărat « buncker ». 4.500 de jurnalişti sunt şi ei aici, acreditaţi pentru a asista la filme.

Showurile nu vor lisi nici ele de la această ediţie. Vor veni la Cannes fotbalistul argentinian Maradona, subiectul unui documentar, cântăreţul Elton John, şi el portretizat în película “Rocketman” în afara competiţiei oficiale, şi Bono din grupul U2, care va însoţi un documentar consacrat combaterii bolii Sida. In fine, muşchiulos Sylvester Stallone, vine aici pe 24 mai, în ajunul încheierii festivalului, pentru a arăta fragmente din viitorul său film “Rambo V: final blodd”, 37 de ani după ce a inaugurat seria cu “Rambo: first blood”.