Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irak: Washington retrage personalul diplomatic neesenţial din Bagdad şi Erbil

ambasada_sua_la_bagdad_irak.jpg

Ambasada SUA la Bagdad, Irak.
Ambasada SUA la Bagdad, Irak.
Image source: 
state.gov

Washington retrage o parte din personalul diplomatic aflat în ambasada de la Bagdad şi în consulatul din Erbil, pe fondul tensiunilor cu Iranul vecin. Washington a acuzat Iranul că pregăteşte «atacuri» împotriva intereselor americane din Orientul Mijlociu şi a întărit prezenţa militară americană în Golf. Iar Kremlin se îngrijorează de escaladarea tensiunilor în Iran în ciuda declaraţiilor şefului diplomaţiei americane, Mike Pompeo care preciza în Rusia că nu se doreşte un război cu Teheran.

Au fost suspendate temporar serviciile de eliberare a vizelor din ambasada de la Bagdad şi din consulatul de la Erbil, se arată într-o alertă de securitate postată pe site-ul Departamentului american de Stat.

Cetăţenii americani prezenţi în Irak sunt atenţionaţi că guvernul american are o capacitate limitată de a le furniza servicii de urgenţă.

De marţi seară, cei 5.200 de soldaţi maricani aflaţi în Irak se află în stare de alertă.

Departamentul de Stat alertează americanii ce doresc să călătorească în Irak că numeroase grupări teroriste sunt active în Irak şi atacă în mod regulat forţele de securitate irakiană precum şi civili. Miliţiile anti-americane pot reprezenta o ameninţare la adresa companiilor occidentale aflate în Irak, consideră Departamentul american de Stat.

Washington a închis la finele lui septembrie consulatul său de la Basra, invocând «ameninţări» venite dinspre Iran, după ce au avut loc aici manifestaţii. Seful diplomaţiei americane, Mike Pompeo a incriminat atunci miliţiile controlate de Iran că s-ar afla la originea protestelor, soldate cu morţi şi răniţi.

Săptămâna trecută, Mike Pompeo a efectuat o vizită surpriză în Bagdad, după ce a anulat, în ultimul moment, deplasarea prevăzută la Berlin. "Premierul şi preşedintele irakian au înţeles că este responsabilitatea lor de a-i proteja pe americanii prezenţi aici", a declarat Mike Pompeo după întâlnirea cu cei doi oficiali.  

Ghidul suprem Ali Khamenei a afirmat că «nu va fi niciun război» cu Statele Unite. Acesta crede că mobilizarea americană nu înseamnă altceva decât «un test pentru a se vedea determinarea fiecăruia. Dar nici noi şi nici ei nu căutam războiul ».

Iran a oprit miercuri, în mod oficial, unele angajamente luate în cadrul acordului de la Viena privind activităţile sale nucleare, anunţă un responsabil al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică.

Teheranul anunţase că va face acest lucru încă de săptămâna trecută când a informat cele cinci puteri semnatare ale acordului din iulie 2015 – China, Rusia, Germania, Franţa, Marea Britanie. Decizia lui Hassan Rohani intră în vigoare la exact un an după ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump anunţa ieşirea din acord şi restabilirea sancţiunilor economice.

Hassan Rohani a oferit, celor cinci puteri, 60 de zile să pună în practică promisiunea de a proteja Teheranul de sancţiunile americane.

Europenii doresc conservarea acordului în condiţiile în care au devenit victime deoarece societăţile şi băncile europene nu mai pot lucra în Iran pentru că riscă să fie sancţionate de Statele Unite.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian este de părere că declaraţiile lui Hassan Rohani sunt îngrijorătoare iar un ultimatum nu este convenabil. Responsabilul francez susţine că va face tot posibilul pentru a fi menţinut acordul.    

Marea Britanie, prin vocea ministrului Jeremy Hunt atenţionează că "dacă Iranul devine o putere nucleară, la fel vor dori şi vecinii. Este regiunea cea mai instabilă din lume şi ar însemna un pas enorm în direcţia greşită », a explicat responsabilul britanic.

Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov acuză Statele Unite că provoacă Iranul.

Acuzând Teheranul că pregăteşte “atacuri”, Pentagonul a trimis în regiune un port-avion, o navă de război, bombardiere B-52 şi un lansator de rachete Patriot.

Iranul ia decizii ca reacţie la presiunea pusă asupra ei, a precizat Dimitri Peskov. Rusia este favorabilă menţinerii acordului nuclear semnat în 2015.