Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ken Loach şi Elton John pe covorul roşu al Festivalului de la Cannes

elton.jpeg

Actorul Taron Egerton inerpreteazà rolul cântàretului pop Elton John
Actorul Taron Egerton inerpreteazà rolul cântàretului pop Elton John
Sursa imaginii: 
festival-cannes.com

In ziua a treia a Festivalului de film de la Cannes se află în competiţia « mare » - cea pentru La Palme d’or – două filme: unul francez , care se petrece însă în Senegal, şi al doilea, britanic, în regia « multirecidivistului » de la Cannes, Ken Loach, câştigător déjà a două recompense supreme.

Ken Loach, în vârstă de 82 de ani, e ca la el acasă la Cannes, este recordmanul croazetei. In 47 de ani a avut 19 filme selecţionate din care 14 în competiţia pentru La Palme d’or. Premiu suprem pe care l-a obţinut déjà de două ori, în 2006 şi 2016.

In 2019, adică la actuala ediţie, britanicul specializat în filme socio-politice, nu se dezminte. In filmul “Sorry we missed you”, Ken Loach evocă soarta lui Ricky, Abby şi cei doi copii ai lor, care locuiesc la Newcastel. O familie sudată în care părinţii muncesc din greu dar degeaba. Ei realizează că nu vor putea deveni niciodată independenţi sau proprietari ai casei lor. Si totuşi, o oportunitate pare să le ofere noile tehnologii, revoluţia digitală. Abby îşi vinde maşina pentru ca Ricky să-şi poată cumpăra o furgonetă cu care va livra marfă pe contul lui. Derivele acestei noi lumi moderne vor avea însă repercusiuni majore pentru toată família.

Actorii principali din filmul "Sorry we missed you" de Ken Loach - Foto: Joss Barrat

Al doilea film în competiţie pentru La Palme d’or este “Atlantique”, primul lungmetraj al regizoarei franceze Mati Diop. Din dosarul de presă aflăm că acţiunea se petrece într-o suburbie populară a Dakarului, capitala Senegalului. Nişte muncitori care lucrează pe şantierului unui turn futurist nu sunt plătiţi de luni de zile. Se hotărăsc să lase totul baltă pentru a pleca pe mare, mai exact pe oceanul Atantic, în căutarea unui trai mai bun. Printre cei care pleacă se numără şi Suleiman, amantul Adei. Această din urmă, promisă unui alt bărbat, îşi vede sărbătoarea de nuntă devastată de un incendiu.

In fine, în afara competiţiei dar în selecţia oficială, este difuzat azi filmul “Rocketman” în regia britanicului Dexter Fletcher. Pelicula evocă viaţa şi cariera de debut, până la consacrarea internaţională, a cântăreţului Elton John. Vedem cum timidul pianist talentat Reginald Dwight se transformă trepat pentru a deveni o icoană a muzicii pop, un superstar mondial, cunoscut sub numele de scenă Elton John. Rolul acestuia în film este interpretat de actorul Taron Egerton.

 
Ken Loach şi Elton John pe covorul roşu al Festivalului de la Cannes