Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Producătorul Dan Burlac: România este foarte vizibilă anul acesta la Cannes

dan_burlac.jpg

Producàtorul Dan Burlac este si anul acesta la Cannes cu programul Romanian Short Waves
Producàtorul Dan Burlac este si anul acesta la Cannes cu programul Romanian Short Waves
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In această a 4-a zi de festival, la Cannes intră în competiţie două noi filme. Unul austriac, « Little Joe », în regia lui Jessica Hausner iar al doilea, « Durere şi glorie » realizat de un obişnuit al croazetei, spaniolul Pedro Almodovar. Cinefilii şi cineaştii români aşteaptă însă cu nerăbdare ziua de mâine, cea în care va fi proiectat în cursa pentru La Palme d’or pelicula lui Corneliu Porumboiu intitulată « La Gomera ». Despre cinematografia românească prezentă la Cannes a vorbit în interviul care urmează Vasile Damian cu Dan Burlac, producător de film şi iniţiator al programului Romanian Short Waves, aflat la a 12-a ediţie.

In interviul pe care ni l-a acordat, Dan Burlac reaminteşte mai întâi importanţa prezenţei a 15 scurt-metraje din programul Romanian Short Waves la Short Film Corner din Cannes, un eveniment destinat profesioniştilor din industria cinematografică.

Cum au fost selecţionate aceste filme, procedura concretă, ne este descrisă de producător. Selecţia finală este « un mix între filmele consacrate, care au avut déjà un succes, şi pelicule independente, ca să încurajăm oamenii care nu au altfel cum să ajungă la Cannes, prin circuitul clasic. Această prezenţă, prin intermediul nostru, le poate eventual deschide porţile mâine pentru o selecţie oficială, într-una din diversele secţiunii ale Festivalului. »

« România este foarte vizibilă anul acesta la Cannes : este un film la Semaine de la Critique, « Ultimul drum spre mare » al lui Adi Voicu, un altul în Quinzaine des réalisateurs şi, evident, Corneliu Porumboiu în selecţia oficială. Continuăm deci să existăm şi asta este foarte important pentru cinematografia românească. Este un an bun pentru noi » afirmă producătorul

Nu în ultimul rând, Dan Burlac evocă în interviul de la RFI situaţia producătorilor de filme din România, « o situaţie mai bună decât cea din statele vecine » estimează producătorul. « Există o dinamică a producţiilor independente şi nu e uşor. Asta pentru că toată lumea vrea să facă cinema. Există de asemenea, din păcate, o prăpastie între filmele româneşti şi spectatorii din România chiar dacă sunt şi excepţii precum « Moromeţii 2 » care a avut un succes mare şi la publicul românesc. Lumea, de multe ori, nu se duce să vadă la cinema mizeria pe care o tratează filmele româneşti. Deşi, nu e vorba de mizerie ci despre cinema. Probabil că o comedie românească ar aduce mai mult public în săli. Din acest punct de vedere, cred că filmul lui Porumboiu aflat acum în competiţie, o să fie un succes nu doar în România dar şi în toate ţările în care a fost cumpărat » conchide Dan Burlac.

 
Producătorul Dan Burlac: România este foarte vizibilă anul acesta la Cannes