Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europenii sunt mai ataşaţi de euro decât de UE

În prim plan, comisarul european Pierre Moscovici, presedintele Bancii Centrale Europene - Mario Draghi si presedintele Eurogrup - Mario Centeno, pe 3 decembrie 2018, Bruxelles.

Bilanţul a 20 de ani de euro se traduce în termeni de câştig pentru fiecare locuitor al Europei, scrie Le Figaro. Un studiu arată că fiecare german a câştigat, după adoptarea euro, 23.116 de euro iar fiecare francez a pierdut 55.996 de euro, în ultimele două decenii.

Una nu exista fără cealaltă şi totuşi moneda euro beneficiază astăzi de o cotă mult mai bună decât cea care i-a dat naştere: Uniunea Europenă, relatează Le Figaro.

75 % din cei care trăiesc în zona euro sunt faborabili unei «uniuni economice şi monetare ce funcţionează cu o singură monedă, euro», potrivit ultimului eurobarometru realizat la finele lui 2018 şi care s-a axat pe răspunsul a peste 27.000 de europeni din toate statele membre.

În schimb, doar 42% au încredere în UE ca şi instituţie. Iar, când vine vorba de încrederea în guvernele naţionale, de abia dacă se ajunge la 35% .

Iar euro obţine astfel un record de încredere, cel mai important de la crearea sa, în 1999.

Bilanţul acestor două decenii se traduce prin câştigul cumulat de fiecare locuitor. Cel mai mult au câştigat germanii – 23.000 de euro după ce au trecut la moneda unică. În schimb, fiecare francez a pierdut, în medie, în cei 20 de ani, aproape 56.000 de euro. Italienii şi mai mult: 73.000 de euro.

Calculul a fost realizat de Centrul pentru Politici Europene.

Grecii, care îşi revin dificil după nouă ani de recesiune, cu un şomaj de 18,5% în prezent, se declară în continuare în favoarea monedei unice, 67% sunt pentru euro.